Istorie, întrebare adresată de neluscutari09, 8 ani în urmă

Utilizează sursele pentru a argumenta, intr-un text
coerent, afirmația: Conferinţele interaliatae au pus bazele
lumii postbelice​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ie3989981
9

Răspuns:

Din pacate, deciziile si tratativele initiate de Marile Puteri, dar si de „satelitii' Germaniei, au fost influentate negativ de solutia neferi­cita a capitularii neconditionate (unconditionnal surrender), facuta publica de presedintele Roosevelt la 24 ianuarie cu prilejul conferintei de presa ce a urmat reuniunii de la Casablanca. Desi formula nu a fost imbratisata imediat de Stalin, ea a inhibat opozitia din Germania si Italia, la fel ca si pe cea din alte state ce erau aliate de circumstanta cu Axa.

Prima mare conferinta interaliata, cea de la Teheran noiembrie decembrie care i-a reunit pe Stalin, Roosevelt si Churchill, a fost un bun prilej pentru manifestarea publica a coeziunii Celor Trei Mari, intr-un moment de cotitura a razboiului. Sortii erau de partea Aliatilor, dar victoria finala era inca departe. Pe langa demonstrarea dorintei Natiunilor Unite de a merge pana la capat in lupta impotriva puterilor Axei, cea mai importanta decizie luata in capitala Iranului s-a referit la deschiderea celui de-al doilea front in Europa. Cu toate ca Winston Churchill ar fi dorit ca acesta sa fie in sud-estul Europei, solutia identificata a fost alta: debarcarea in Franta. A fost o decizie care nu a influentat decisiv soarta razboiului, in schimb, a marcat profund evolutia politica postbelica a statelor din Europa de Est, care ramaneau la discretia Armatei Rosii si a lui Stalin, in fapt, inca de la Teheran s-a profilat impartirea Europei in doua dupa infrangerea lui Hitler.

Conferinta de la Teheran, desfasurata sub numele de cod Evrika, a prilejuit stabilirea declansarii operatiunii Overlord pentru intervalul

mai De asemenea, au fost discutate chestiuni precum cea a intrarii Turciei in razboi, cele finlandeza si poloneza, ori statutul postbelic al Germaniei, intalnirea i-a dat ocazia lui F. D. Roosevelt, care a prezidat sedintele in plen, sa-si manifeste calitatile de arbitru in disputele dintre Churchill si Stalin.

Alte întrebări interesante