Limba română, întrebare adresată de deiutzadede, 9 ani în urmă

VA DAU 20 PCTE + CORONITZAA / HAI CA AVETI MURA-N GURA!
Pe baza acelor texte raspundeti la urmatoarea intrebare
Noteaza o idee principala a textului de mai jos
Identifica in text o personificare si o comparatie
Care este atmosfera de la gradina zoologica descrisa in primul text?

I. Gradina Zoologica din Targoviste adaposteste circa 80 de specii de pasari si de animale, printre care se numara si exemplare unicat in tara: hipopotamul pitic, Mangabi negru cu mot (o specie de maimute) si vulturul plesuv. Speciile de animale si pasari reunite la Zoo Targoviste provin de pe toate cele 6 continente, efectivul lor incluzand si specii pe cale de disparitie, protejate conform normelor in vigoare.

Zoo Targoviste include nu mai putin de 35 de habitate si pavilioane pentru animalele pe care le adaposteste. Odata ajunsi aici, vizitatorii pot admira maimute, lei, tigri, caprioare de padure, mufloni, porci vietnamezi, rate mandarine, rate caroline, pasari exotice, reptile si multe, multe altele.

… Grădina zoologică e un fel de magazin de jucării, unde tigrii, girafele şi leoparzii sunt vii. Rogi lupul să te ia puţin în cârcă şi când colo te mănâncă. Hei, ca pe Scufiţa Roşie te-ar mânca, cuşca dacă l-ar lăsa. Dar, vedeţi, aceste cuşti de fier, sau colivii, sunt ca nişte părinţi ale lor: au grijă să nu facă prostii. Sahara e o regiune şi mai dificilă. Pe acolo circulă numai această cămilă. Oriunde ar pleca, îşi ia întotdeauna apa cu ea, aşa cam la vreo două – trei butoiaşe; cred că în cele două cocoaşe! (Fiindcă-i limpede ca bună seară: nu poţi şti când curge apă din Sahara!). Cangurul, uite, are blana roşie. Ca să nu-şi piardă puii, îi poartă cu el într-o sacoşă (că i-a mai pierdut odată, i-a căutat Australia toată).

Lupul trăieşte în haite şi pe la noi. Mănâncă dimineaţa oi, la prânz oi, şi seara tot oi. Din cauza acestui meniu fix, umblă oamenii după el prin păduri, cu puşti şi cu topoare, să-l cam omoare. Ursul polar poartă, ca un moş, cojoc şi fular. Îi e ciudă că aici nu-i aşa ger şi-ar intra într-un frigider.
Ce să că mai arăt?
Rinocerul? Dromaderul? Grădina zoologică e foarte frumoasă, dar eu zic să mai mergem şi acasă. E târziu: a sunat şarpele cu clopoţi la ora trei.
Cum a fost, cum a decurs toată treaba … Altfel, înseamnă c-am văzut atâtea jivine degeaba.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AndreeaMariaAna
5
*ursul poarta,ca un Moș,cojoc si fular(personificare+comparație) Grădina zoologica adăpostește animale de toate tipurile,ele fiind tratate cu dragoste. Atmosfera de la grădina zoologica este una destinsa,agitata deoarece exista numeroase specii de animale.

deiutzadede: Nu ai rasp. la toate
AndreeaMariaAna: Ba da:))
deiutzadede: Pai editeaza si noteza care-i intr. 1.2.3.
deiutzadede: Ca sa inteleg OK?
Alte întrebări interesante