Limba română, întrebare adresată de jmecerunicor, 8 ani în urmă

VA ROG AJUTATI MA CU capitolul  Sânge romaniol din cartea cuore, VA ROG UN REZUMAT LA ACEL CAPITOL DAU COROANA ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de icristina1206
2

Răspuns:

Această carte este istoria unui an de scoală scrisă de un elev de clasa a III-a a unei şcoli  din Italia.

Acest copil işi nota într-un caiet în fiecare zi tot ce vedea şi simtea el, ţinea un jurnal personal după care tatăl lui la sfârşitul anului a scris o carte .

 Cartea este împărţită pe luni şi zile.

Istorioara din aceasta luna s-a numit Sange Romaniol. In ea se povesteste ca un copil a venit de la joaca foarte tarziu si mudar.El locuia cu bunica si aceasta l-a certat si l-a rugat sa vada pe ce drum apuca sa nu se apuce de lucruri urate cum a facut un copil din oras Mozzoni care fura. Desi gresise copilul care se numea Ferruccio nu si-a cerut iertare. In timpul cat ei vorbeau,  in casa au patruns doi hoti, au amenintat copilul cu cutitul, au furat banii din casa,iar la plecare unul dintre hoti a pierdut masca de pe fata si bunica l-a recunoscut ca fiind Mozzoni.Ca sa nu-i faca necazuri hotul a vrut sa o injunghie pe bunica,dar copilul s-a aruncat peste ea si a fost injunghiat mortal. Inainte de a muri si-a cerut iertare de la bunica.Tot in aceasta luna Zidarasul colegul lor s-a imbolnavit si colegii l-au vizita.Acesta s-a insanatosit.

A inceput luna Aprilie si cu ea a sosit si Primavara si mai erau trei luni de scoala. Enrico face o plimbare cu Coretti si tatal sau sa vada sosirea regelui Umberto.Tatal lui Coretti luptase impreuna cu regele care era pe atunci general de divizie.Cand a trecut regale pe langa ei tatal lui Coretti a strigat cu voce tare “ batalionul 49”, atnci regele s- a oprit si a dat mana cu el.

Intr-una din zile mama lui Enrico l-a luat cu ea la un azil de copii unde

traiau laolalta 200 de copii, baieti si fete.

La scoala la ora  de gimnastica mama lui Nelli a incercat sa-l scuteasca pe acesta de ora de gimnastica, deoarece copilul era cocosat, insa el a refuzat si a demonstrat ca cu multa vointa s-a descurcat.

Intr-o alta zi Enrico a fost dus in vizita la profesorul tatalui sau, care batran fiind si-a recunoscut si mai mult si-a adus aminte de elevul sau, care acum ajunsese inginer. Dupa aceasta vizita Enrico s-a imbolnavit si a zacut 10 zile, timp in care a fost vizitat de colegii si prietenii sai.A fost ingrijit cu mare dragoste de surioara lui Silvia.

Dupa ce s-a intors la scoala insanatosit Enrico a aflat ca in acest timp murise mama prietenului sau Garrone.In acea zi copii au participat l-a inmanarea medaliei “ Virtutea cetateneasca” unui copil care a salvat de la inec un alt copil.

In luna Mai, Enrico a fost luat de mama sa in vizita la Institutul copiilor schilozi, insa mama nu l-a lasat sa intre, pentru a nu se simtii prost copii din institut care erau toti schilozi la vederea unui baiat normal si sanatos.

Intr-o seara Silvia sora lui Enrico, i-a spus fratelui sau ca a auzit ca tatal lor nu mai are bani pentru ca afacerile merg prost.Impreuna cei doi frati au mers la mama lor si i-au spus ca nu mai vor sa le cumpere nimic si o sa faca economie si l-a mancare sa poata in felul acesta sa-si ajute tatal.Mama le-a multumit, plangand dar le-a spus ca s-au inselat, iar tatalui lor ii merge foarte bine.

Povestirea din aceasta luna s-a numit De la Apenini pana la Anzi, in care era vorba despre un baietel de 13 ani care pleaca din Genova pana in America singur sa-si caute mama plecata la lucru.Baiatul a trecut prin multe greutati si a intampinat multe necazuri, insa pana la urma si-a regasit mama.

Explicație:

sper sa fie ok. am ajutat cum am putut


jmecerunicor: pai da dar mie imi trebuia de la un capitol specific
jmecerunicor: dar totusi mersi ca ai incercat sa ma ajuti! (am reusit sa o fac pana la urma daca nu profa de romana nu era prea fericita
icristina1206: ma bucur ca te-ai descurcat oricum
jmecerunicor: multumesc, am sa il folosesc in caz de ne da sa facem rezumat la toata cartea!
icristina1206: nu e chiar toată cartea. Eu nu am întâlnit acest titlu pana acum, dar am încercat
icristina1206: cu toate ca dacă scrii de la început pana la " acesta s a vindecat" cred ca e ok
jmecerunicor: a ok, multumesc
Alte întrebări interesante