Chimie, întrebare adresată de deliakazak27, 8 ani în urmă

Va rog ajutati-ma! Daca se poate și ecuațiile.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariaE15
0

Rezolvarea cerințelor este din Chimia analitică calitativă, capitolul: analiza preliminară prin reacții specifice de identificare a ionilor.

Reactivii propuși

a) Reactivul specific pentru ionul amoniu NH₄⁺ este soluția de NaOH 2N, fiindcă se formează NH₄OH, care la cald se descompune în H₂O și NH₃ recunoscut după mirosul înțepător.

b) Reactivul specific pentru ionul sulfat SO₄²⁻ este BaCl₂, fiindcă se formează BaSO₄ un precipitat cristalin greu solubil în acizi minerali.  La unele lucrări practice de identificarea ionului sulfat, profesorii dau și reactivul acetat de plumb, azotat de plumb, fiindcă ionul de Pb²⁺ și ionul SO₄²⁻ formează un precipitat alb, insolubil în acizi diluați.

Observ:

a) ionul NH₄⁺: introduc în eprubetă puțină sare de NH₄Cl și adaug soluție de NaOH 2N, încălzesc și se simte imediat mirosul înțepător, caracteristic amoniacului. Deci a avut loc o reacție între NH₄Cl și NaOH, fiindcă s-a format o substanță nouă NH₃, recunoscută după miros.

NH₄Cl + NaOH  =  NH₃↑ + NaCl + H₂O

                             miros înțepător, specific amoniacului

Fiecare gaz are un miros specific care ajută la  identificarea ușoară.

b) Ionul sulfat. În eprubetă se introduce puțină sare de sulfat de amoniu (NH₄)₂ SO₄ (formula este greșită în fișa de lucru) și se adugă soluție de BaCl₂ 1% . Apare un precipitat alb cristalin, care nu se dizolvă în acizi minerali. A avut loc o reacție chimică, fiindcă apare o substanță nouă, un precipitat vizibil, despre care deduc că este BaSO₄:

(NH₄)₂ SO₄ + BaCl₂  = BaSO₄↓ + 2NH₄Cl

                               precipitat alb, cristalin

În urma lucrărilor de laborator efectuate, am înțeles, că fiecare ion metalic, respectiv unii anioni formează precipitate cristaline, gelatinoase, albe, colorate, specifice, de unde deduc numele ionului respectiv.

Concluzii

a) Reactivul specific pentru identificarea ionului amoniu(NH₄⁺) este NaOH, bază tare, din motivele:

-aduce gruparea HO, care va forma cu  NH₄⁺ o bază :

   NH₄⁺ + HO⁻ = NH₄OH   Este o bază slabă, care nu se poate izola.

-NH₄OH se descompune din soluție la cald, cu formarea de NH₃ gaz, recunoscut după miros:

NH₄OH soluție = NH₃ gaz + H₂O soluție  

Deci NaOH o bază tare va deplasa NH₄OH o bază slabă din sărurile ei.

b) Reactivul specific pentru ionul SO₄²din sărurile lui este BaCl₂, fiindcă  aduce ionul de Ba²⁺, care formează cu SO₄²⁻ o substanță insolubilă, albă, care se depune pe fundul eprubetei și nu se dizolvă în soluția din eprubetă. Această substanță este precipitatul de BaSO₄.

Ba²⁺ + SO₄²⁻  = BaSO₄ precipiat alb, cristalin

Alte întrebări interesante