Limba română, întrebare adresată de paulnebunu9, 8 ani în urmă

Va rog ajutați-mă dau coroană​

Anexe:

paulnebunu9: sănătate la copii

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de biancagabrielabogdan
1

Răspuns:

În poezia "Izvorul nopții" de Lucian Blaga, în prim plan, sunt prezentați ochii fetei,din percepția îndrăgostitului, "așa de negri" ca "o mare de întuneric" referindu-se la frumusețea ochilor. Poezia "Scoala frumuseții" de Geo Dumitrescu face referire la frumusețea sufletească a fetei, aceasta putând, din percepția autorului să învețe să zboare "1000 de fluturi" . În această poezie este descrisă fauna și vegetația lumii vii pe când în Izvorul nopții este descris relieful. Asemănarea dintre cele două poezii, referitoare la tipul de frumusețe, este exagerare repetată a descrierii feței fetei iubite.

Portretele ființelor îndrăgite se realizează cu ajutorul imaginilor vizuale și ale figurilor de stil. În Izvorul nopții ochii iubitei sunt Asociați cu un izvor tainic dar în Școala frumuseții aripile fluturilor sunt asociate cu "freamătul fiind al genelor fetei".

Limbajul figurat în cele două texte arată viziunea îndrăgostiților față de aspectul și gesturile acelor persoane: "Tu vei fi /școala frumuseții și a iubirii" în "Școală frumuseții" și "lumina mea" în "Izvorul nopții" .

#temalaromână

Alte întrebări interesante