Limba română, întrebare adresată de andreeamusat030, 8 ani în urmă

Vă rog ajutati-mă!!!!! Dau coroană și 50 de puncte!!!!!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ada999999
2

Răspuns:

      Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare in care autorul isi exprima in mod drect gândurile si sentimentele prin intermediul eului liric.

      Poezia ”Pelerinaj sentimental” apartine genului lirirc, deoarece intruneste toate trasaturile specifice acestuia.

      In primul rand, se face simtita prezenta euelui liric, prin verbe si pronume la persoana I ”mea”, ”mei”, ”m-apropii”, ”imi pare”. Mesajul poeziei transmis de catre eul liric este acela de dor, de nostalgie a vremurilor trecute, a amintirii copilariei si a tuturor sentimentelor care il incercau pe copilul in acea vreme. Aceasta imagine este relatata prin intermediul multor perechi substantiv-adjectiv, precum ”parfum inchis si greu”, ”brazda-ngusta”, ”raze lungi”

  In al doilea, limbajul poetic este bogat imaginile artistice: vizuale ”pe brazde negre infloreau pansele”, ”fantome plutitoare, fumurii”, ”in colt era oglinda veche si patrata”, imagini auditive :” cerdac sonor”, ””canta strident un greier intr-o vara”. Exista, de asemenea, o sumedenie de figuri de stil, precum: epitete ”ochi mirati”, ”cuvios parfum”, ”iatacul cald si bun”, personificari ”lumina care moare”, ”lemnul vibra”.

  Ca elemente de versificatia, poezia are strofe inegale ca numar de versuri, ritm iambic si rimă mixtă: imperecheata, incrucisata si imbratisata, dar si o masura ce variaza intre 10 si 14 silabe.

  In concluzie, potrivit trasaturilor mentionate anterior, poezia ”Pelerinaj sentimental” de Otilia Cazimir apartine genului liric.

 

Explicație:


andreeamusat030: Mulțumesc mult!!!!
Alte întrebări interesante