Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

VA ROG AJUTATI-MA DAU COROANA SI 54 DE PUNCTE.

Barutu e ingenuncheat in pat, cu coatele pe masa de noapte, dinaintea lampii electrice, cu abajurul ca un pupitru de strana. Icoana neagrade lemn, din parete, are trei veacuri, tot atat de lesne cum Barutu are trei ani. El isi face rugaciunea cu mama si zice dupa ea "Numile Ta-tu-lui ... si alu Fiului ... si alu Sfu...ntului ... Duc... Amin". Dar a gresit intai mana, incepand semnul crucii cu stanga : ceea ce este un mare pacat.
Crucea se face cu dreapta si Barutu nu stie exact care-i dreapta, ezita, se sperie, caci vorbeste cu Dumnezeu, si ar vrea parca sa mai aiba o a treia mana, ca sa iasa din incurcatura. In eforturile pe care le face, cu umerii, cu spinarea si uitandu-se cu ochii lui, exagerat de mari si de frumosi, la amandoua mainile puse alaturi, pe masa de noapte, parca ar vrea sa duca la furnte si un picior.
Mama ii ia mana dreapta, i-o strange la trei degete, si el le pune pe toate cinci, si i-o duce la frunte. Barutu numeste fruntea: ptuntea. "In numeel Tatalui" a fost asezat exact in mijlocul fruntii lui albe, dar "al Fiului" o ia anapoda, cand spre umarul stang, unde sta Aminu, cand spre cel drept, unde este Sfantul Duh. Se iveste din nou discutia stangului, deosebit de dreptul, si iar se innoada rugaciunea, care incepe frumos.
Se reia totul de-a capul, cu aratarea ca "Numele Fiului" este "a bulic" adica la buric. De altfel, in cautarea noului crestin se vede o stangacie, datorita si notiunii destul de vagi a buricului. El e de parere ca buricul este buricul, dar este nesigur, caci s-ar putea ca buricul sa fie si altceva. Verificarea semnului Fiului se departeaza si trece peste buric, ca si cum nu ar exista.
"Fii serios, Barutule. ca ma supar", ii zice mama si figura lui exprima o mare nedumerire. "Uite, asta e buricul", fixeaza mama, si el a inteles ca buricul se gaseste dedesubtu nasturelui de sidef care prinde minteanul de pichet al pijamalei, pe burta de pantalonii largi, incheiati la glezna. Crucea e toata gata, dar nu e numai atat.

1.) GASESTE IN TEXT TOATE CUVINTELE DIN CAMPUL LEXICAL AL CORPULUI OMENESC SI INTEGREAZA-LE INTR-O COMPUNERE NARATIVA HAZLIE AL CAREI TITLU SA FIE: UITE, ASTA E BURICUL !!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de imarius250
2
1)coatele,mana,umerii ,spinarea ,ochii,frunte , picior,degete , capul,buricburta ;
Era o seara minunata de vara si aveam chef de joaca si m-am dus la versoara mea , Elen si ne-am jucat de-a doctoul si de-a pacientul , eu eram doctorul , ea era pacientul . Dupa un timp , noi am luat toate partile corupului la mana si am ajuns si la buric si i-am zis : UITE , ASTA E BURICUL . Eu si verisoara mea am ras pe seama acestei glume si chiar am cantat si am compus un cantec : uite , astai buricul ; A fost o seara minunata !
Alte întrebări interesante