Geografie, întrebare adresată de paunescudelia35, 8 ani în urmă

Va rog ajutati-ma e urgent! DAU COROANAA!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de antrahaxholywars
0

Răspuns:

ATLANTIC - Suprafata (106.500.000 km²)

Continentele vecine: este mărginit de America de Nord și America de Sud, în vest, și Europa și Africa, în est.

Este al doilea ocean ca mărime de pe Pământ, acoperind aproape 20% din suprafața sa

Din cauza capacității mari a oceanului de a stoca și de a elibera căldură, clima maritimă este mai moderată și are variații sezoniere mai puțin extreme decât climatul interior

PACIFIC - 161.800.000 km²

La nord, Antarctica la sud, continentele Asia și Australia la vest, continentele America de Nord și America de Sud, la estul său.

Este cel mai mare ocean de pe Terra, reprezentând 32% din suprafața totală a planetei.

Este cât celelalte trei oceane laolaltă şi are cel mai adânc loc de pe Pământ.

INDIAN-70.560.000 km²

Este mărginit în nord de subcontinentul Indian, în vest de Peninsula Arabică și Africa, în est de Malaezia, Insulele Sunda și de Australia și în sud de Oceanul Antarctic.[1] Cel mai mare fluviu care se varsă în Oceanul Indian este fluviul african Zambezi.

Rezerve uriase de hidrocarburi sunt exploatate de catre platformele de foraj marin din zonele Arabiei Saudite, Iran, India si vestul Australiei. Un procent de 40% din productia de petrol, obtinut prin foraj, a lumii provine din oceanul Indian.

ARCTIC-14.060.000 km²

Este delimitat de țărmurile nordice ale continentelor Europa și Asia (Siberia) și America de Nord, precum și de cele ale insulei Groenlanda.

Deși este cel mai mic ocean al planetei (suprafața sa fiind de 14.090.000 km2) este mai întins ca Europa. Are o formă aproape circulară, fiind centrat pe Polul Nord geografic al planetei.

În Oceanul Arctic există două importante drumuri maritime:

cel de Nord-Est, care reprezintă calea cea mai scurtă, prin nordul Siberiei, între vestul (portul Murmansk) și estul Rusiei (portul Vladivostok)

cel de Nord-Vest, care străbate apele arctice prin nordul continentului american, de la Atlantic la Pacific.

Multă vreme inaccesibile, astăzi cele două rute maritime sunt utilizate în mod frecvent, grație spărgătoarelor de gheață și navelor de construcție specială.

Alte întrebări interesante