Limba română, întrebare adresată de hpersida, 9 ani în urmă

Va rog ajutati-ma :

Imi trebuie din carti, ziare si reviste-texte, articole sau ilustrate referitoare la tema Respectul si lipsa de respect

Multumesc

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de emilbledea
21
indiferent sub ce forma consider ca respectul te face OM, te educa si te face apreciat Respectul e cam greu sa il gasesti. incepand de la o conversatie cu o persoana care nu te lasa sa iti termini ideea si pana la faptul ca toata lumea critica indiferent daca cineva a facut un lucru bun sau foarte bun, tot timpul trebuie sa existe ceva de comentat. In loc de un bravo, felicitari sau o strangere de mana exista starea de inferioritate si superioritate care trebuie sa fie degajata de cel deranjat. Respectul se castiga si cred ca toata lumea a auzit vorba asta! Il castigi cu timpul, prin fapte, vorbe si cel mai important cu atitudinea si caracterul tau. Nu suport oamenii ce si in timpul unei mese te streseaza sau isi gasesc o ocupatie prin care sa te deranjeze si nu e un fix de-al meu, e vorba de respect… respect pentru aceea persoana, mananca, se relaxeaza.Am auzit persoane ce fumeaza anume tigari si cand ii intrebi de ce fumeaza acele tigari isi spun ca se respecta… Nu te poti respecta pentru ca tigara mea e Marlboro si a ta Davidoff… e tot tabac doar ca ale tale sunt mai scumpe ca esti un prostanac ca faci diferenta intre ele doar cu numele, ca in fond nu vei simti acel 1mg de gudron in plus oricate tigari ai fuma… aici e vorba de fala… vrei sa vada celalalt ca tu ai bani, ca tu iti permiti… Gresit! Eu daca fumez Marlboro e pentru ca imi place aceea tigara, o consider de calitate si oricate oferte si promotii as intalni in magazine, oricate pachete de tigari as primi platind doar unul, voi fuma doar Marlboro…
Pentru a intelege Lipsa de respect, voi incerca sa definesc Respectul, asa cum il percep eu. Ma simt respectat cand cel din fata mea tine cont de emotiile mele, cand nu sunt mintit, desconsiderat, subapreciat, pacalit, injosit. Ma simt respectat atunci cand sunt contrazis, pentru ca din contradictie poate iesi ceva folositor ambelor parti. Lipsa de respect este opusul Respectului. Neexistand unitate de masura, aprecierea ramane la nivel de simt.
Asta e teoria. Pentru partea practica, redau mai jos intamplarea care a generat acest articol:
Sigur ati intrat macar o data intr-un restaurant ce afisa la intrare ceva de genul „Cu numai…. Lei / (Euro), aici mancati cat puteti !”. Curiozitatea m-a impins intr-un astfel de loc sa vad cum e. Am fost suficient de intelept sa nu mananc mai mult decat imi trebuie si nici sa risipesc aiurea mancarea doar pe motiv ca „oricum am dat banii”. Suma de intrare nu a fost una modica, dar a meritat sa incerc. Am cautat sa vad ce simt fata de acest „..aici mancati cat puteti!”. Reclama, mi-am zis! Da, reclama, dar pe ce mizeaza ea? Pe bunul meu simt de consumator? Pe dorinta de a aprecia rafinamentul bucatelor ? Pe inteligenta mea de a alege ce e mai bun din mai multe oferte ? Nu prea! Am inteles ca se mizeaza pe Lacomia din mine! Pe Tentatia de a manca cat pot, generata de gandul ca „si asa am platit”. Pe bug-urile codificate in ADN ul uman pe care nu toti le pot controla prin educatie. Si-atunci, am simtit ca nu sunt respectat de cei ce se mandresc cu acest „…aici mancati cat puteti!”.



emilbledea: bratara respectRespectul inseamna atat de multe. La nivel practic, am putea spune ca respectul inseamna sa iei in considerare sentimentele, nevoile, ideile, dorintele si preferintele cuiva. Putem spune, de asemenea, ca aceasta inseamna sa luam toate cele de mai sus, in serios, si sa le facem sa fie valoroase si sa merite. De fapt, a avea respect pentru cineva este similar cu a-l pretui pe el ca persoana, gandurile sale, sentimentele. Acest lucru include faptul ca trebuie sa il cunoasti foarte bi
emilbledea: bine, sa il asculti, sa fii sincer cu el si sa ii accepti individualitatea, capriciile.
Respectul se arata prin comportament si poate fi simtit. Ne putem purta in asa fel incat sa fim considerati respectuosi, putem simti respect fata de cineva si putem sa simtim ca suntem respectati. Pentru ca este posibilsa ne purtam astfel incat sa nu aratam ceea ce simtim cu adevarat, sentimentul de respect este mai important decat comportamentul fara acest sentiment.
emilbledea: Cand apar sentimentele, comportamentul va deriva de aici.
De ce este important respectul?
respectHaideti sa aruncam o privire inapoi, in trecut, cand respectul juca un rol important pentru a supravietui. Daca ne gandim la un mic trib care merge prin desert, ne putem imagina ca o persoana care nu era respectata de nimeni, putea fi lasata in urma si sa moara. O astfel pe persoana era considerata ca nesemnificativa, fara importanta si fara valoare pentru grup.
emilbledea: . Aceasta cred ca este ideea de baza a sentimentului de a fi respectat.
In ziua de azi, pare mult mai usor sa supravietuiesti daca nu esti respectat. De exemplu, o persoana care are foarte multi bani, multi angajati si servitori, o multime de oameni de afaceri care il suna in fiecare moment, nu inseamna ca este o persoana respectata. Cineva ar putea sa faca bani deoarece are un talent deosebit, pentru care este valoros, intr-un domeniu, de exemplu, sa zicem, sport.
emilbledea: . Nici despre el nu putem spune ca este un om respectat.
Nu putem spune ca cineva este respectat doar pentru ca are o situatie financiara buna sau pentru anumite talente innascute intr-un domeniu. Exista inca, totusi, ceva ce banii nu pot cumpara: respectul! De asemenea, putem simti daca suntem respectati sau nu. Cand suntem respectati, castigam mai usor ajutorul voluntar al acelor persoane. Nu va trebui sa cheltuim la fel de multa energie si resurse pentru a convinge oamenii sa ne ajute.
emilbledea: De unde vine respectul?Eu cred ca respectul se castiga! O persoana castiga respectul celeilalte in mod automat atunci cand se indeplinesc consideratiile de mai sus, cand ia in considerare sentimentele, nevoile si gandurile acelei persoane. Respectul nu se obtine cu forta!
Respectul inseamna :

Sa asculti pe cineva fara sa il intrerupi
Sa iei in considerare sentimentele partenerului
Sa nu ai idei preconcepute despre cineva/ceva
emilbledea: Sa incerci sa intelegi punctul de vedere al partenerului
Sa te iubesti pe tine insuti
Incredere si corectitudine
Sa acorzi spatiu si libertate celuilalt
Comunicare directa
Sa il ajuti pe un om sa se ridice, sa construiasca ceva in loc sa il tragi in jos
Prietenie
Sa nu-l grabesti pe celalalt.
“Cand esti multumit sa fii pur si simplu tu insuti si sa nu te compari cu ceilalti, toti te vor respecta!”
Alte întrebări interesante