Va rog ajutați-mă. Imi trebuie urgent dau, 30 de puncte.
Măcar câteva exerciții va rog.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație:
1. Sadoveanu este un mare povestitor...mare la propriu ("capacitate enorma") , si la figurat ( 'de a vorbi autentic') ca intindere pe orizontala ("un intreg popor") , povestind despre toate aspectele vietii acestui popor; mare pt ca , desi comparat cu alti "mari:, Creanga, caragiale, Eminescu , el are originalitatea sa, nefiind eclipsat , nici influentat (find ulterior celor dintai, cronologic si artistic).
2. Spre deosebirede Eminescu,in opera literara a lui Sadoveanu (se subintelege INTEGRALITATEA acestei opere), fresca poporului roman este practic totala, atat ca indivizi, comunitati , ca evenimente epice (razboi) , ipostaze de viata (dragoste , moarte).In acest citat nu apare explicit si analiza descrierii societatii romanesti de catre Eminescu, nu putem detaila comparatia.
3.Importanta reiese din cele de mai sus.Practic opera lui M.Sadoveanu devine un IZVOR ISTORIC al poporului roman, ceea ce este si adevarat si genial sintetizat.Popr arhaic , de acord, ireal, spune C calinescu, lucru cu care nu mai sunt de acord.Arta este o reflectare a realitatii, deci o COMPONENTA a ei...
4.Siguranta de sine ("zambet impietrit , siguranta felina")
Misterul si legatura cu transcendentul , meta cunoasterea ( "Ochii nelamuriti, reci, venind de departe...sunt ai unei rase necunoscute").Este posibil ca textul sa fac aluzie la presupusul rang inalt detinut de M.Sadoveanu in Masoneria romana.
5. Atitudinea lui g calinescu este de admiratie, subliniind numeroasele calitati ale opereio si omului.arata ca ambele, desi intinse, suint totodat si dense, profunde , avand trimiteri catre toate domeniile vietii romanesti si, de fapt , practic, umane.
B..sorry, cam mult alte 150-300 cuvinte..deci mai expeditiv..daca eram eu la BAC, m-as fi straduit mai mult..asa te las sa pui si tu ceva din stiinta/sensibiltatea ta .
Da, la prima vedere o personalitate masiva, ( "voinic, trup mare, cap voluminos, gesturi cumpanite de oier") cu baza larga si infipta in pamantul tarii ( "oier') , stabila ca o stanca, ar putea determina o viziune despre viata asemanatoare si sa creeze opere pe masura.Dar parerea mea este alta.Textul lui Calinescu este de fapt INVERS decat in cerinta , atat in cronologia scrierii cat si in expunere concluzie.
Pare ca OPERA si-a creat autorul.
Parerea mea este ca G Calinescu ne spune urmatoarele.Poporul Roman, urias personificat multiplu in opera sadoveniana, nu putea avea un portal de comunicare a sa insusi mai stabil, misterios si imperturbabil decat personalitatea masiva (pana la urma si fizic si fizionomic) a MARELUI Scriitor.
Ideea aceasta, care la M Sadoveanu doar sugerata, Calinescu o spune in clar cand vorbeste de Eminescu ( citat aproximativ "Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, şi câte o stea va veşteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale''.)