Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

va rog ajutati-ma la romana dau 80 de puncte .Rog seriozitate !​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
3

╔════════♥  

Bună!

╚════════♥

╔════════♡

Răspuns:

╚════════♡

1)

  •   Exista o legătură strânsă între casă, școală și bicerică și între copii. Copiii erau cuprinși întotdeauna de simțământul înalt că fiecare dintre ei făcea parte din obștea creștinească și nu doar din famila lor. Ceea ce era bine pentru unul, nu putea să fie decât și binele celorlalți.

          Cu toții știau că vor cânta în cor la nunta unuia dintre fruntașii satului sau a vreunei rude de-ale lor. Mai vârtos se cânta la înmormântări sau la parastase celor apropiați.

          Era un semn de bună-creștere ca ei să se ducă de sărbători la rude, prieteni de-ai casei și la naș, cu vicleimul, steaua, plugușorul sau măcar să colinde.

2)  

  •    Timpul predominant în textul dat este imperfectul, marcat prin verbe precum: "Era", "eram", "îmbrăcam", având rolul, la nivel stilistic, de a indica o acțiune trecută, de a invoca o amintire, fiind timpul specific narațiunii. De asemenea, marchează o acțiune neterminată în trecut și prelungește durata acțiunii.

3)

  •    În textul dat se găsește registrul stilistic al arhaismelor, care marchează existența cuvintelor și expresiilor vechi, care au dispărut din vorbirea curentă, precum: "sâmțământul", "obștia", "parastasurile".

4)

  •   În fragmentul dat, enumerația "între casă, școală și biserică" are rolul de a marca cele trei elemente semnificative din viața unui om: familia, educația și credința.

5)  

  •    În fragmentul dat, perspectiva narativă este subiectivă deoarece nararea este efectuată de un narator personaj, subiectiv, implicat afectiv în faptele prezentate, a cărui prezență este semnalată de mărcile lexico-gramaticale specifice ale subiectivității, precum verbele la persoana I, plural: "eram", "îmbrăcam", "să cântăm" și pronumele la persoana I, plural: "noi", "ne".

6)

  •    Pasajul subliniat din fragmentul "Lumea prin care am trecut" de Ioan Slavici marchează viziunea asupra lumii a naratorului, care indică stâlpii de bază ai oricărui om cu valori și principii, aceștia fiind: familia - "casa", educația - "școală" și credința - "biserica". Astfel, aceste trei elemente îi unesc pe oamenii din comunități, aceștia ajungând într-un final să considere că binele lor trebuie să fie binele comun al tuturor, acest gând izvorând din empatie și altruism.

╔════════♡

Succes!

╚════════♡


Utilizator anonim: Esti GENIALĂ!!!
Utilizator anonim: Ma poti ajuta la încă un ex ?
Utilizator anonim: please
Alte întrebări interesante