Chimie, întrebare adresată de emalica787p6lpxs, 8 ani în urmă

Vă rog, ajutați-mă la V&C de jos (unde apare și puțin roz). Nu prea mă pricep să fac legături covalente ca in modelele de mai sus. Dacă puteți să mi explicați de ce sunt 7 bulinuțe la clor (cred că sunt electroni), 6 electroni la oxigen, etc..

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de N0body
4

  Acele "bulinute" de la clor, azot, oxigen etc arata cati electroni se gasesc pe ultimul strat electronic (stratul de valenta).

  Acum sa trecem la exercitiul tau.

H2C=CH-C≡N asa arata molecula acrilonitrilului.

   O legatura simpla se formeaza din 2 electroni, fiecare de la cate 1 compus. De exemplu legatura C-H. Carbonul participa cu un electron, iar hidrogenul cu singurul lui electron, formand o legatura simpla. In cazul nostru avem 3 legaturi simple C-H si 1 legatura simpla C-C.

   O legatura dubla se formeaza dintr-o legatura sigma si o legatura pi. La legatura dubla participa 4 electroni, cate 2 pentru fiecare compus. Una din legaturi pe care o formeaza este de tip sigma, iar cealalta este de tip pi, ambele formand legatura dubla. In cazul nostru, o legatura dubla (singura din compus) este C=C.

  O legatura tripla se formeaza dintr-o legatura sigma si 2 legaturi pi. La legatura dubla participa 6 electroni, cate 3 pentru fiecare compus. Una din legaturi pe care o formeaza este de tip sigma, iar celelalte 2 de tip pi, toate trei formand legatura tripla. In cazul nostru, o legatura tripla (singura din compus) este C≡N.


roberteladrianpb6zy7: Atentie.... <>..... participa cate 2 electroni de la fiecare atom.. adica sunt pusi in comun cate doi => 4e- participanti la formarea dublei legaturi...
C=C se formeaza prin C: + :C = C::C
La tripla legatura avem cate 3e- pusi in comun de la fiecare atom => 6e- total participanti la tripla legatura
C≡N se formeaza prin C⋮ + ⋮C = C⋮⋮C
N0body: Da, scuze, trebuie zis atomi, nu compusi.
Alte întrebări interesante