Va rog ajutați-mă !
Reamintește-ți principalele noțiuni învățate în acest capitol și completează spațiile punctate.
1
Sensibilitatea și mișcarea la plante
1. Mișcările ... ale plantelor, de exemplu, răspândirea ..., sunt determinate de mecanisme fizice.
2. Mișcările active ale plantelor consumă ... și sunt: a. ... (mișcări de orientare în funcție de stimuli din mediu): ... (spre lumină), ... (în raport cu atracția gravitațională), ... (spre apa din sol) și chimiotropismul (spre sărurile ... din sol); b. ... (produse de variația intensității stimulului): ... (la modificarea luminii), ... (la modificarea temperaturii) și ... (la acțiunea unor factori mecanici); c. ... (mișcări libere spre un stimul): ... (pentru fotosinteză), ... (de exemplu, pentru fecundație).
3
Sensibilitatea și mișcarea la om
Sistemul nervos este format din organe nervoase, cu ... nervos, format din ... și celule gliale. Neuronii sunt formați din ... (cu nucleu) și prelungiri (... și dendrite) și sunt conectați prin ... . SNC este format din encefal și ... . Creierul este format din ..., creierul mic (...) și ... . Măduva spinării are cinci regiuni: cervicală, ..., ..., ... și coccigiană. În organele din SNC, neuronii formează substanța ... și substanța ... . În toate organele din SNC, substanța ... se află în interior, iar în ... și ... se află și la exterior, formând scoarța ..., respectiv scoarța ... . SNP este format din ... (cranieni și ...) și ganglioni ... . Nervii pot fi clasificați și după rol (dat de tipurile de fibre conținute): ..., motori și ... . Nervii ... și patru perechi de nervi ... sunt micști. Principalele funcții ale SN sunt funcția ... și funcția de ... . Reflexele sunt realizate de componentele ... reflex: ..., calea aferentă (...), centrul reflex, calea ... (motorie) și ... . Reflexele care au centrul reflex în ... pot fi voluntare, efectorul fiind mușchi ... . Funcția de conducere a SN este asigurată de fascicule nervoase, care conduc impulsurile în ambele sensuri, între ... și măduva spinării.
Organele de simț conțin receptori de la care impulsurile nervoase pleacă prin fibre nervoase ... (din SNP) și ascendente (din ...), până la aria ..., unde se formează ... specifică. Ochiul conține anexe și globul ..., format din: a. tunica externă (formată din ... și ...); b. tunica medie (care cuprinde ..., corpul ... și ...); c. tunica ... (..., cu celule cu con, pentru vederea ... și cromatică și cu celule cu ... pentru vederea nocturnă și ...); d. mediile refringente (..., umoare ..., cristalin, ... sticloasă). Mușchiul ciliar modifică ... cristalinului, în procesul de ..., în funcție de distanța dintre ... și ochi. Mușchii irisului modifică diametrul ..., reglând cantitatea de lumină care ajunge la ... .
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Sensibilitatea și mișcarea la plante
1. Mișcările Pasive ale plantelor, de exemplu, răspândirea semințelor sau fructelor sunt determinate de mecanisme fizice.
2. Mișcările active ale plantelor consumă energie și sunt: a.TROPISMELE:fototropism,geotropism,hidrotropism,chimiotactism,spre sărurile bogate in substante minerale.b)NASTIILE:fotonastii,termonastii,seismonastii
c)TACTISMELE:fototactism si chimiotactism.
Sistemul nervos este format din organe nervoase, cu tesut nervos, format din neuroni(?) și celule gliale. Neuronii sunt formați din corp celular (cu nucleu) și prelungiri (axon și dendrite) și sunt conectați prin sinapse.SNC este format din encefal și măduva spinării Creierul este format din emisfere cerebrale ,creierul mic (cerebel) și trunchi cerebral .Măduva spinării are cinci regiuni: cervicală,toracala, lombara,sacrala și coccigiană. În organele din SNC, neuronii formează substanța alba și substanța cenusie. În toate organele din SNC, substanța cenușie se află în interior, iar în cerebel și emisfere cerebrale se află și la exterior, formând scoarța cerebeloasa, respectiv scoarța cerebrala .SNP este format din nervi(cranieni și spinali) și ganglioni nervosi . Nervii pot fi clasificați și după rol (dat de tipurile de fibre conținute): senzitivi, motori și micști. Principalele funcții ale SN sunt funcția de conducere și funcția reflexă .Reflexele sunt realizate de componentele arcului reflex: receptorul, calea aferentă (conduce I.N de la receptorla SNC si e alcatuita din fibre senzitive)), centrul reflex, calea eferenta(motorie) și efectorul. Reflexele care au centrul reflex în scoarta cerebrala pot fi voluntare, efectorul fiind mușchi ...
Organele de simț conțin receptori de la care impulsurile nervoase pleacă prin fibre nervoase aferente(din SNP) și ascendente (din SNC), până la aria corticala senzitiva si senzorială, unde se formează senzația specifică. Ochiul conține anexe și globul ocular format din: a. tunica externă (formată din sclerotica si cornee); b. tunica medie (care cuprinde iris ,corpul ciliar și coroida); c. tunica interna(retina, cu celule cu con, pentru vederea diurna și cromatică și cu celule cu bastonase pentru vederea nocturnă și pt a identifica tonurile de alb,negru si gri); d. mediile refringente (corneea, umoare apoasa,cristalin, umoare sticloasă). Mușchiul ciliar modifică curbura cristalinului, în procesul de acomodare(la distanta) în funcție de distanța dintre obiect și ochi. Mușchii irisului modifică diametrul pupilar reglând cantitatea de lumină care ajunge la ... .
Explicație: