Vă rog ajutați-mă repede sa fac
Răspunsuri la întrebare
Ți-am atașat rezolvarea. Având în vedere că spune că "corpul cade liber", înseamnă că această cădere se produce fără frecare. Când nu ai frecare, poți aplica conservarea energiei mecanice. Ceea ce înseamnă că, în fiecare punct, corpul va avea aceeași energie mecanică.
Energia mecanică se împarte în 2 energii și reprezintă suma acestora :
1. Energia cinetică (formula este masa înmulțită cu viteza din punctul respectiv la pătrat, totul supra 2..) ca să ai energie cinetică, în mod logic, trebuie să ai și viteză (îți trebuie în formulă). Dacă tu ai viteza = 0, înseamnă că și energia cinetică va fi tot 0 (înmulțești cu 0, îți dă 0, logic, nu?). De aceea, întotdeauna în punctul de plecare (în cazul nostru, în punctul A) nu vei avea energie cinetică, pentru ca nu ai viteză, corpul încă nu a plecat (prinde energie în restul punctelor).
2. A doua energie este energia potențială. Aceasta are formula masa înmulțită cu accelerația gravitațională (care e mereu constantă, în probleme se consideră 10N/kg) înmulțită cu înălțimea din punctul respectiv. În aceeași măsură, în punctul în care corpul ajunge, nu vei avea energie potențială (deoarece înălțimea este 0, deci înmulțești cu 0 - > trebuie să înmulțești cu înălțimea, după cum spune în formulă, iar orice număr înmulțit cu 0 îți va da 0).
Energia mecanică dintr-un punct = energia cinetică din acel punct + energia potențială din acel punct.
După desenul meu, în punctul A, energia mecanică din A este egală doar cu energia potențială din A (am specificat că în punctul de plecare nu ai viteză, corpul încă n-a pornit, deci energia cinetică este 0).
Iar în punctul E, energia mecanică din E este egală doar cu energia cinetică din E (am specificat că în punctul, în care ajunge, înălțimea este 0, deci nu există energie potențială).
Și mai trebuie să știi că atunci când mișcarea se face fără frecare, după cum am spus, energia se conservă, deci rămâne aceeași în toate punctele. Prin urmare, energia mecanică din A este egala cu energia mecanică din E. Sau energia potențială din A este egala cu energia cinetică din E. Și, evident, cu energia mecanică din C.
În schimb, dacă ai un punct plasat la mijloc, cum e punctul C în desenul meu. În acel punct ai și energie cinetică, dar și energie potențială. Deci, energia mecanică este suma celor 2 energii (ai energie cinetică, pt că ai viteză, ai energie potențială, pt că ai înălțime).
Nu știu dacă ai înțeles! Crede-mă că ar fi o mare realizare pentru mine, dacă am reușit să te fac să înțelegi măcar un pic din acest capitol! :)) MULT SUCCES!