Limba română, întrebare adresată de boscaeva73, 8 ani în urmă

vă rog ajutațimă creați un mic text cu toate cazurile substanivului​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Andreea7282
1
Cazurile substantivului sunt 5 și se clasifică astfel:
I. Cazul Nominativ cu funcțiile sintactice de : subiect, nume predicativ și atribut și cu întrebările: cine?, ce?, care? .
II. Cazul Acuzativ cu cele mai multe funcții sintactice dintre toate cazurile astfel : complement direct, complement indirect, complement de agent, atribut substantival prepozițional, nume predicativ, complement circumstanțial de loc, complement circumstanțial de timp, complement circumstanțial de mod, complement circumstanțial de scop și are ca întrebări : ce?, pe cine?, pe ce?, cu cine?, cu ce?, la cine?, la ce?, despre cine?, despre ce?, langa cine?, langa ce?, de la cine?, de la ce?, unde?, de unde?, pana unde?, cand?, cum?, care?, ce fel de? .
III. Cazul Genitiv cu funcțiile sintactice : atribut substantival genitival, atribut substantival prepozițional, atribut substantival apozițional, nume predicativ, complement indirect, complement circumstanțial de timp, complement circumstanțial de loc, complement circumstanțial de mod, complement circumstanțial de scop și cu întrebările : al cui?, a cui?, ai cui?, ale cui? .
IV. Cazul Dativ cu următoarele funcții sintactice: atribut substantival prepozițional, atribut apozițional, nume predicativ, complement indirect, complement circumstanțial de mod, complement circumstanțial de cauză . Acest caz are o singură întrebare, aceasta fiind : cui? .
V. Cazul Vocativ care se folosește in cazul unor adresări directe, iar verbele sunt folosite la persoana a II-a . Acesta nu are funcții sintactice și nici întrebări.


Sper ca te-am ajutat!!!
Alte întrebări interesante