Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

va rog ajutațimă să fac un eseu deapre comunis și nazism​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de miaugggjs
0

Răspuns:

În scurt timp după preluarea funcţiei de preşedinte interimar al Republicii Moldova, liberalul Mihai Ghimpu a creat o comisie pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar. Supranumită în presă “Comisia Cojocaru” pentru că pe post de preşedinte a fost numit istoricul Gheorghe Cojocaru, ales ulterior în funcţia de director al Institutului de Istorie, Stat şi Drept al Academei de Ştiinţe, comisia a înfruntat diverse contestări şi critici şi a prezentat comanditarului un studiu amplu privind crimele şi atrocităţile comise pe teritoriul actualei Republici Moldova de către regimul comunist totalitar.

Membrii comisiei, între altele, au recomandat autorităţilor să condamne public acest regim şi să interzică noţiunea de "comunism" şi "comunist" în titulatura partidelor politice, precum şi simbolurile comuniste secera şi ciocanul la fel cum comunitatea internaţională a interzis svastica nazistă.

Mihai Ghimpu nu a reuşit să obţină însă sprijinul univoc al colegilor de alianţă ca să fi pus în aplicare recomandarile. Mai mulţi politicieni au considerat că s-ar fi obţinut victimizarea Partidului comuniştilor ceea ce i-ar fi adus un profit nesperat în ajunul campaniei electorale. În consecinţă recomandările istoricilor nu au ajuns să fie votate în legislativ.

Ce şanse de aplicare are raportul comisiei Cojocaru după constituirea noului legislativ? Experţii au păreri împărţite.

Politologul Victor Doraş, spre exemplu, crede că totul se va termina cu eşec: “Eu nu cred că până la urma această condamnare se va realiza cu success. Va fi cam aceeaşi situaţie ca şi cu decretul despre ocupaţia sovietică. Ca să fie răsturnată idea comunistă din punct de vedere ideologic sunt necesare argument mult mai serioase decât cele cu care operează Ghimpu. Pomenirea jertfelor anilor 40 nu poate confrunta o idee. Ideea nazismului s-a compomis ideologic, iar cea comunistă încă nu a fost confruntată din acest punct de vedere în mod serios.”

Victor Doraş face parte din experţii care, contrar rezoluţiei Consiliului Europei din 2006, continuă să creadă că între ideologia comunistă şi practica ei trebuie să se facă distincţie, precum şi între nazism şi comunism.

Victor Doraș: “Noi trebuie să facem diferenţă între idee şi practica politică. Comunismul reiese din idea că toţi sunt egali şi au dreptul la un viitor mai bun. Naţional socialismul a reiesit din idea ca doar o parte dintre oameni au dreptul la un viitor mai bun, restul nu sunt buni. Ca şi în cazul bisericii catolice – dacă într-un secol ea a pus-o pe rug pe Jana d'Arc, în alt secol a făcut-o sfântă. Asta şi este practica politică.”

Istoricul Gheorghe Cojocaru, cel care a condus comisia creată de Mihai Ghimpu, crede însă că acest gen de abordări ţin de domeniul trecutului: “Ambele ideologii sunt inhumane, opresive, represive, au comis crime şi atrocităţi şi din punct de vedere idelogic sunt înrudite şi ambele sunt la fel de respingătoare. Realităţile sunt de aşa natură că nazismul a fost condamnat acum 65 de ani, iar comunismul a supravieţuit şi a încercat să-şi cosmetizeze imaginea. Dar astea au fost realităţile rezultate din cel de-al doilea război mondial. Dar se schimbă lucrurile şi depinde de societatea civilă cum va gestiona această chestiune în continuare”.

Alte întrebări interesante