Chimie, întrebare adresată de Mikkeila, 9 ani în urmă

va rog ajutatima sa scriu un eseu despre o substanta chimica simpla utilizata in viata de zi cu zi !
dau 50 de puncte


aurica5: cat de lung?
Mikkeila: 1 pag 1,5
aurica5: dar despre ce substanta?
Mikkeila: oricare substanta chimica simpla utilizata in viata de zi cu zi
Mikkeila: de exemplu fe, cu, al, n, na
aurica5: oxigenul e bine?
aurica5: hai ca fac despre aluminiu...dar pot pune si reactii?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de aurica5
11
       Aluminiul,cel mai raspandit metal din scoarta Pamantului, a capatat in ultimul timp o importanta foarte mare.Dupa fier, acesta a devenit metalul cu cea mai larga intrebuintare.Datorita proprietatilor sale singulare, s-ar putea spune ca, fara aluminiu, progresul civilizatiei umane si chiar aparitia unor domenii de activitate tehnico-industriala, inclusiv zborurile cosmice, ar fi fost de neconceput.
       In ceea ce priveste proprietatile fizice ale aluminiului, se remarca in primul rand faptul ca aceasta este un metal usor(densitatea aluminiului=2,7 g/cm cubi).Aceasta calitate il face sa fie intrebuintat in cantitati mari in industria aeronautica si navala.De cele mai multe ori, in asemenea scopuri se utilizeaza duraluminiul, un aliaj al Al cu Cu si Mg.
       Datorita capacitatii mari de reflezie, aluminiul poate di utilizat pentru construirea unor oglinzi metalice.
       Dintre proprietatile fizice deosebite pe care le are aluminiul trebuie mentionata buna conductibilitate electrica si termica.In consecinta, aluminiul este folosit in industria electrotehnica sub forma de sarma, inlocuind conductoarele electrice din cupru, care sunt mai scumpe.
       Este un metal maleabil si ductil.Ca urmare, poate fi tras sub forma de sarma sau laminat in foite subtiri, utilizate la ambalarea produselor alimentare, farmaceutice si in alte scopuri.
       Una dintre cele mai importante proprietati chimice ale aluminiului este rezistenta la coroziune, datorata formarii unei pojghite protectoare de oxid.Este de asemenea rezistent la actiunea chimica a acidului azotic, diluat sau concentrat(din aluminiu se fabrica cisterne pentru transportul acidului azotic)
       O alta proprietate chimica importanta a aluminiului este marea afinitate fata de oxigen.Pe baza acestei proprietati, aluminiul se foloseste pentru obtinerea unor metale( Cr, Mn, Co, V) din oxizi.
       Reactia 2Al+Fe2O3=Al2O3+2Fe este puternic exoterma, fierul obtinut fiind in stare topita; reactia se foloseste la lipirea sinelor de tramvai(aluminotermie)

  SPER CA TE-AM AJUTAT!!  NE E LUAT DE PE INTERNET...E DIN MANUALUL MEU DE CHIMIE

aurica5: coconita??
Alte întrebări interesante