VA ROG AJUTOR
DAU COROANA
Care este viziunea autorului asupra lumii in Harap-Alb din punctul vostru de vedere?
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Povestea lui Harap-Alb” a fost publicat în revista “Convorbiri literare” în 1877 și este una dintre cele mai reprezentative opere ale lui Ion Creangă, pentru faptul că în ea sunt încadrate marile teme şi motive ale creaţiei autorului şi pentru că reflectă viziunea acestuia într-un mod cu totul original.
Acest lucru se manifestă şi în ceea ce priveşte încadrarea textului în specia basmului cult. O primă trăsătură evidentă o reprezintă fabulosul, căci întâmplările reale se îmbină cu cele fantastice. Personajele poartă valori simbolice: binele şi răul, iar timpul şi spaţiul sunt vagi, nedeterminate. Totodată, sunt prezente formulele inițiale, mediane şi finale, obiecte magice (smicelele de măr, apa vie și apa moartă), cifre magice. Conflictul dintre bine şi rău se încheie întotdeauna cu victoria binelui.
Titlul este alcătuit din substantivul ,,Povestea” care simbolizează drumul vieţii şi oximoronul ,,Harap-Alb” ce reflectă condiţia duală a personajului: rob, slugă (Harap) de origine nobilă (Alb).
Tema este tipică basmelor, respectiv conflictul, lupta dintre bine și rău, încheiată prin victoria binelui. De asemenea, eroul parcurge o călătorie iniţiatică, a maturizării, pentru dobândirea unor valori morale. Motivele narative specifice sunt: superioritatea mezinului, călătoria, supunerea prin vicleşug, probele, pedepsirea răufăcătorului, căsătoria.
• Si a ginut veselia ani intregi, si acum mai fine inca; cine se duce acolo bea si manáncã. lar pe la noi, cine are bani bea si manánca, iar cine nu, se uita si rabda."