Vă rog am nevoie foarte urgent .Dau coroana.Sper ca se vede.Va rooooooooooooooooooog din sufletul meu .Va rog. De la subiectul al 3 lea.
Răspunsuri la întrebare
Buna! Am avut pentru astazi exact aceeasi tema. Sper ca este totul bine, numai ca am scris mai mult de 10 randuri pentru a cuprinde toti termenii care se cer (mie mi-au iesit 18 randuri, dar poti sa o mai scurtezi sau sa o lasi asa). Sper sa te ajute. Succes la scoala!
Nutritia in lumea vie
In procesul de nutritie autotrofa organismele isi prepara substantele organice din saruri minerale, utilizand surse diferite de energie. De obicei, pentru prepararea hranii la plante, se intalneste procesul de nutritie autotrofa, prin fotosinteza. Fotosinteza este procesul prin care planta isi prepara substantele organice din saruri minerale (substante anorganice), in prezenta luminii si clorofilei, eliberand oxigenul. In procesul de nutritie heterotrofa organismele isi iau substantele organice gata preparate din mediul de viata. Dupa felul hranirii, mai exista si o alta categorie de plante, numite mixotrofe sau semiparazite. Aceste plante au clorofila si, aparent, nu se deosebesc cu nimic de infatisarea generala a plantelor autotrofe, dar clorofila lor nu reuseste sa prepare toate substantele necesare. Si atunci, cu ajutorul haustorilor, ele isi procura o parte din hrana de la alte gazde (ex: vascul). Plantele carnivore au clorofila si fac fotosinteza dar isi mai iau substantele organice si din corpul insectelor. Sistemul digestiv cuprinde tubul digestiv, alcatuit din cavitatea bucala, faringe, esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, precum si glandele anexe, ficatul si pancreasul, care secreta sucurile digestive. Totalitatea transformarilor mecanice (maruntire), fizice (dizolvare), chimice (descompunere sub actiunea enzimelor) pe care le sufera alimentele in tubul digestiv pana la obtinerea nutrimentelor si trecerea lor in sange se numeste digestie.