Studii sociale, întrebare adresată de florinmika, 8 ani în urmă

Va rog asutatima la tema repede!!! ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Animasck
0

Răspuns:

Mănăstirea Moldovița este una din vechile așezări călugărești, cu un important și glorios trecut istoric, situată în comuna Vatra Moldoviței din județul Suceava, la o distanță de circa 15 km de comuna Vama.

Mănăstirea Moldovița a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015, fiind formată din 6 obiective:

Biserica „Buna Vestire” - datând din 1532

Paraclisul de iarnă - datând din secolul al XIX-lea (19)

Clisiarniță - datând din 1610-1612

Chilii sud - datând din secolele XIX-XX (19-20)

Zid de incintă cu turn de colț - datând din secolele XVI-XVII (16-17)

Turn clopotniță de intrare - datând din secolele XVI-XVII (16-17)

În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Biserica „Buna Vestire” din cadrul Mănăstirii Moldovița, împreună cu alte șapte biserici din nordul Moldovei (Arbore, Pătrăuți, Humor, Probota, „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Sucevița și Voroneț), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.

Originea acestei mănăstiri rămâne învăluită în negura vremii, tradiția amintind de existența ei încă din timpul voievozilor Mușatini, care au ocrotit-o.

Sub pașnica domnie a lui Alexandru cel Bun, ocrotită și înzestrată de ctitori, mănăstirea a dăinuit până la sfârșitul secolului al XV-lea când, din cauza unei alunecări de teren, s-a prăbușit. Ruinele ei se văd și astăzi, la circa 500 m distanță de actuala mănăstire. La S-E se află pârâul Ciumărel și Valea numită a Ciumârnei.

Explicație:

nu stiu daca e de o pagina a4. Daca nu vedeam pe fisier Moldova, nici nu ma uitam la intrebare:). Sper ca te-am ajutat♡

Alte întrebări interesante