Va rog ca sa ma ajutati..
Răspunsuri la întrebare
Politetea este un mod de comportare in relatiile interumane care presupune exprimarea bunei-cuviinte fata de persoanele din fata noastra, atat prin limbaj verbal, cat si prin limbaj nonverbal.
Consider ca politetea este o valoare persoana deosebit de importanta in viata, intrucat aceasta aduce numeroase beneficii pe plan social.
In primul rand, politetea este o modalitate de a arata respect si empatie fata de cei din jurul nostru, si de asemenea o "arma" care ne creeaza o buna imagine in societate. In textul "Intoarcere in Bucurestiul interbelic" de Ioana Parvulescu, politetea este prezentata in anii '20 ca fiind "direct proportionala" cu iubirea. Pentru o doamna, orice gest de politete al unui domn era atunci observat si luat in seama, si sugera daca sau nu iubirea acestuia fata de ea era sincera. "Toate acestea vorbesc si spun adevarul despre relatia dintre cei doi: daca un barbat baga cutitul in gura cand mananca branza, nu o iubeste, daca saluta scotandu-si palaria si inclinandu-se, o iubeste."
In al doilea rand, vad politetea ca pe o valoare ce trebuie invatata si apoi pusa in practica, si nicidecum un instinct al omului. Asadar, politetea nu poate fi manifestata de oricine, atata timp cat nu este invatata, in general la varsta copilariei de catre parinti. Un exemplu il pot da din viata mea, cand la varsta de 5 ani, bunica mea m-a invatat sa folosesc "va rog frumos", "va multumesc" si "sa aveti o zi buna" inainte sa ma trimita pentru prima oara singura la magazin, explicandu-mi ca este frumos sa ofer respect celor din jur, in acel caz vanzatorului, si ca este un comportament care da dovada de educatie.
In concluzie, politetea este o atitudine care se reflecta atat in limbajul, cat si in gesturile noastre, si care conduce la o buna relationare intre oameni.