Limba română, întrebare adresată de Eluka, 9 ani în urmă

Va rog, cine îmi poate argumenta ca opera D-l Goe este o schita ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de geanina46
1
Opera epica D-l Goe,este o schita pentru ca intruneste toate caracteristicile acesteia.
O specie a genului epic de mica intindere,un fir narativ simplu,cu un numar redus de personaje.Ea prezinta un episod semnificativ din viata unui personaj.
Actiunea din opera epica D-l Goe este una simpla si respecta gradarea momentelor subiectelor.
Textul e deschis de intriga:mamitica,mam' mare si tanti Mita hotarasc sa il duca pe Goe la Bucuresti pentru a nu mai ramane repetent.
Expozitiunea:prezinta personajele asteptand trenul pe peronul din urbea X,foarte de dimineata.
Desfasurarea actiunii:surprinde intamplarile care au loc odata cu urcarea in tren.Goe isi pierde palaria si biletul,neascultand sfatul unui calator.Se loveste cu nasul de clanta si apoi ramane blocat in compartimentul pentru o singura persoana.
Totul culmineaza cu tragerea semnalului de alarma.Situatia e rezolvata chiar daca conductorul nu afla cine a tras semnalul.
Trenul porneste spre Bucuresti si ajunge cu intarziere.Acesta este deznodamantul.
Actiunea are loc intr.o perioada scurta de timp,atat cat dureaza calatoria cu trenul.Spatiul de desfasurare e in vagon,in compartiment.In text apar indici de timp si de spatiu:
-"foarte de dimineata"
-"pe peronul din urbea X"
-"intra in cupeu,in coridorul vagonului"
Personajele prezente in text sunt: Goe(principal),mamitica,tanti Mita,mam' mare(secundare),tanarul si conductorul(episodice). Numarul personajelor este relativ redus.Goe reprezinta tipul de copilului rasfatat,prost crescut,nepoliticos,comportamentul sau evidenteaza aceste trasaturi.
Cele 3 "cucoane" care au grija de Goe vor sa.i dea o educatie aleasa dar nu fac defapt lucrul acesta.Exista o mare diferenta intre ceea ce e si ceea ce vrea sa para Goe.
Moduri de expunere din text:
-naratiunea
-descrierea
-dialogul
Dialogul ajuta la caracterizarea personajelor prin limbaj iar naratiunile prin situatile prezentate da nastere comicul.
Limbajul este simplu,clar,savuros.Termenii folositi caracterizeaza personajele.Este folosit epitetul in caracterizarea lui Goe:"retrage ingrozit capul" ;"Goe este foarte pacient";"nu sti ce simtitor e"
Asadar prin toate caracteristicile prezentate mai sus,textul:D-l Goe de I. L. Caragiale este o schita.
Alte întrebări interesante