Limba română, întrebare adresată de miskachisaru, 8 ani în urmă

Va rog cit mai repede!!Urgent!!!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
0

Răspuns:

Salut!

Ca să răspundem corect la o cerință în care trebuie să explicăm în ce constă originalitatea unui scriitor trebuie să răspundem la o întrebare simplă: Ce anume îl face pe autorul respectiv unic în literatura națională sau universală?

Răspuns:

Ion Creangă este scriitorul care reprezintă în literatura română cel mai înalt grad de originalitate. De ce? Pentru că stilul lui este inconfundabil! Reușește cu mult succes să făurească imaginea unei lumi tipic țărănești, cu comportamentul, obiceiurile tradițiile și limbajul ei specific.

Creangă scoate basmul din circuitul folcloric și îl transformă în creație cultă. Iată câteva elemente de originalitate întâlnite în dezvoltarea temei specifice basmului popular:

  • individualizarea situațiilor și a portretelor – este considerată a fi una dintre trăsăturile originalității sale. Creangă își concepe scrierile ca mici romane de aventură, originale prin abundența detaliilor specifice, prin nuanțarea mișcărilor, a gesturilor și a vieții sufletești a personajelor. În basmele sale personajele și acțiunile capătă individualitate și devin de neconfundat.
  • umorul – râsul jovial și voia bună ajută ca fabulosul să coboare pe pământ, iar ironia și umorul nu pot fi dislocate și izolate din farmecul lecturii. Toată opera sa este impregnată de umor și ironie, un registru de nunațe infinite, de la râsul jovial până la satiră și cruzime.
  • oralitatea – este un mod natural de existență al basmului însă arta lui Creangă constă în sugererea oralității în scris. Oralitatea este o trăsătură de prim ordin a scrisului său. Opera sa abundă de expresii onomatopeice, interjecții, ziceri tipice, versuri populare etc.. Cunoașterea profundă a limbii populare, a forței sale expresive reprezintă una dintre cele mai importante caracteristici ale acestui stil. Creangă folosește moldovenisme, proverbe și zicători, exprimarea sa fiind pitorească, ironică sau poznașă.
  • personajul ca antierou și traseul său inițiatic – basmul lui Creangă poate fi citit și ca un roman inițiatic, în măsura în care orice basm conține în sine și un scenariu inițiatic. Personajele lui Creangă diferă de personajele basmelor populare deoarece ele nu au însușiri excepționale. Harap-Alb spre exemplu, parcurge un traseu inițiatic și izbutește să treacă dificilele probe la care este supus nu prin darurile sale supranaturale, ci numai cu ajutorul primit din partea unor personaje fantastice. Acest aspect face basmul Povestea lui Harap-Alb comparabil cu un bildungsroman, un roman în care putem urmări procesul de formare al unui caracter.

Succes și spor la teme!

Alte întrebări interesante