Limba română, întrebare adresată de ianako, 9 ani în urmă

va rog comentati citatul ((omul e ca luminarea:cu cit lumineaza mai mult,cu atita mai repede se stinge.)) va rog macar o pagina dau corona va rog urgent

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tochelarista
1
Citatul poate fi abordat din două perspective.
In primul rand, putem analiza comparatia din prima propoziție. Omul e că lumânarea. Aceasta propoziție ne sugerează o asemănarea in delicatețea și fragilitatea omului, precum și cat de ușor se poate aprinde, astfel gasindu-si pierzania. Un astfel de comportament este disprețuit insa în societate, persoanele care acționează astfel fiind considerate "repezi la mânie".

"Lumina" menționată în a doua propoziție poate avea insa două semnificații. Prima poate fi mania caracteristica muritorului, ce îl consumă la fel cum o flacără consuma ceara unei lumânări fragile. Lumina pe care omul o radiază astfel este una de scurta durata, insa puternica, o paralela cu zeul Marte putând fi făcută. Deși și el, și Hestia produceau foc, cea din urmă producea focul căminului, nu al războiului, încălzind, nu lăsând trupuri reci.

Din alta perspectiva, lumina poate reprezenta dăruirea fata de alții. La fel cum o lumânare este aprinsă de stăpânul său, și inima omului este aprinsă de cei dragi, luminandu-i și încălzindu-i. De cele mai multe ori insa, o astfel de dăruire consuma pe cel ce dăruiește, astfel încât cu cat un om luminează mai mult, mai puternic, pentru mai multi oameni, cu atât mai repede își găsește proverbiala stingere.

In concluzie, acest citat poate fi interpretat de cititor, insa este o gratioasa ilustrare a mortalității adusa de cauze exterioare noua, precum focul ce aprinde fitilul, scriindu-i in același timp și începutul, și sfarsitul
Alte întrebări interesante