Geografie, întrebare adresată de JoyKer, 9 ani în urmă

Va rog completati tabelul ex.9

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionutzu111
1
1-Solul este un sistem natural , polidispers , structurat , poros si hidrofil cucapacitate de autoregenerare si autoreglare  alcatuit din componente minerale si organice ce constituie mediul fizic al biocenozei , spatiulde inradacinare si nutritie al plantelor si al celorlalte componente ale fitocenozei .
2. Roca si relieful - roca constituie materialul parental pe care ia nastere solul si imprumuta acestuia proprietatile chimice ale elementelor ce intra in alactuirea acesteia de ex . pe roci dure , magmatice ce contin mult dioxid de siliciu acid precum granitul , granodioritul etc se vor forma soluri acide in schimp pe rocile moi sedimentare sau metamorfice ce contin carbonati se vor forma soluri cu un ph bazic . Relieful contribuie la formarea solului deoarece datorita acestuia un sol capata grosime ex pe un relief accidentat , pe versanti si pante se va forma un sol superficial datorita expunerii ridicate la dezagregare datorata intemperiilor in timp ce pe un relief moale , procesele pedogenice si solificarea are loc mai rapid si se va forma un sol accentuat cu fertilitate ridicata .
3. ( mult prea lung de povestit ) --- ideea este ca mai intai roca mama sau materialul parental se dezagrega datorita precipitatiilor , luminii , caldurii , bioorganismelor ce macina aceasta roca in timp . urmeaza ca mai apoi se instaleaza vegetatie ce dezagrega si mai departe roca dar in acelas timp aceasta vegetatie se usuca , moare si lasa pe roca nutrienti sub forma de humus . humus ce contrbuie la dezvoltarea altor plante si procesul se repeta acumulandu-se in acelas timp datorita activitatii microbiologice si plantelor si roca dezagregata si sol acesta stratificandu-se , dand nastere la orizonturi de sol si solului in sine .
4. ideea in sine este ca intr-un climat rece unde solul este inghetat mai tot timpul ( permafrost ) se formeaza soluri sarace si acide cu humus brut sau chiar turba  ceea ce reduce fertilitatea solului nepermitand cresterea decat catorva arbusti pitici si ierburi aspre si ma refer aici la climatul de tundra cu soliri de tip histosoluri sau soluri turboase sau salsodisoluri precum solonetul si solonceacul . In schimb in climate calde continentale se formeaza soluri cu fertilitate foarte ridicata precum cernoziomurile , preluvosolurile sau faeoziomurile .

5. 

TIPURI DE SOL   CLIMA              VEGETATIA              FERTILITATEA 

CERNOZIOM        TEMPERAT      STEPA/SILVOST     CELE M FERTILE
                              CONTINENT

KASTANOZIOM     CONTINENTAL   STEPA                   MODERATA

PSAMOSOL           CONTINENTAL    STEPA                   SCAZUTA

GLEIOSOL              TEMPCONT       SILVOSTEPA     RIDICATA

6. Sub padurile de conifere se formeaza Districambosolurile si Eutricambosolurile , Humosiosolurile , Podzolurile si Criptopodzolurile si Rendzinele .
Sub vegetatia de stepa se formeaza cernoziomurile , faeoziomurile , etc .
7 .. te las pe tine sa continui







Alte întrebări interesante