Va rog, daca ar putea sa ma ajute cineva pentru ca nu ma pricep absolut deloc si tema asta trebuie sa o predau in 2 ore deci m-ar ajuta enorm. Apropo, dau 55 de puncte pentru cine ma ajuta cu mare parte, nu cer neaparat si la punctele mai grele, daca stie careva si punctele "a" sunt multumit.
I.Indicaţi care din afirmaţiile următoare sunt adevărate şi care sunt false, completând cu litera A sau F spaţiul liber din faţa enunţului.
……Acizii organici conţin în molecula lor una sau mai multe grupări carboxil
(-COOH).
……Acidul formic nu se amestecă cu apa în orice proporţie.
……Acizii carboxilici au puncte de fierbere şi de topire ridicate pentru că moleculele lor sunt asociate prin legături de hidrogen .
……acidul oxalic este un acid dicarboxilic nesaturat. 15p
II. a. Explică de ce acidul acetic se dizolvă în apă iar etanul nu se dizolvă.
b.Explică puterea de spălare a săpunului . Reprezintă acest lucru printr-un desen.
IV. Acidul butanoic se găseste în untul proaspăt sub formă de esteri ai glicerinei. Când este pus în libertate din esteri, el imprimă untului mirosul caracteristic de rânced. Se cere:
a. Formula structurală a acidului butanoic.
b. Ecuaţiile reacţiilor acidului butanoic cu Mg, Na2CO3, KOH şi metano
Răspunsuri la întrebare
I.
A
F
A
F
II.
a)
acidul acetic ca si ceilalti acizi carboxilici contin gruparea COOH care este capabila sa stabileasca leg. (punti) de H cu moleculele de apa datorita atomului de H care este putenic polarizat R-C(O)-O⁺H⁻......
H din gruparea -COOH formeaza punti de H cu moleculele de apa cu O dar si H din molecula de apa cu O (din gruparea OH a grupei -COOH
R-COOH..........O(H)-H........O(H)-CO.....
Etanul este o hidrocarbura in care atomii de H nu sunt polarizati asadar molecula nu este polara , ci nepolara, motiv pentru care nu se pot stabili legaturi de H intre moleculele de apa si de etan (sau oricare alta hidrocarbura)
b)
Săpunurile sunt săruri cu diferite metale (sodiu , potasiuș.a.) ale acizilor grași cu cel puțin opt atomi de carbon în moleculă.
Datorită prezenței celor două părți net distincte în moleculă, săpunul are proprități tensioactive ( modifica tensiunea superficială dintrefaza apoasa și cea organică).
Din acest motiv, săpunul are acțiune de spălare. Săpunurile de sodiu se folosesc ca agenți de spălare, iar săpunurile de calciu, mangan, aluminiu, bariu, se folosesc pentru prepararea unsorilor consistente și a pastelor adezive.
vezi foto.... atasata...
IV.
a)
H3C-CH2-CH-COOH
b)
2H3C-CH2-CH-COOH + Mg --> (H3C-CH2-CH-COO)2Mg + H2
H3C-CH2-CH-COOH + Na2CO3 --> H3C-CH2-CH-COONa + H2O + CO2
H3C-CH2-CH-COOH + KOH --> H3C-CH2-CH-COOK + H2O
H3C-CH2-CH-COOH + HOCH3 <==> H3C-CH2-CH-COOCH3 + H2O