Limba română, întrebare adresată de Cristinaaa2003, 9 ani în urmă

Va rog dati-mi si mie definitile la toate modurile verbului.Am nevoie de ajutor. :-)





Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vulcanion
6

PREZENTUL indică desfăşurarea acţiunii în momentul vorbirii. INDICATIVUL arată o acţiune,sigură, reală

TRECUTUL indică desfăşurarea acţiunii înainte de momentul vorbirii
IMPERFECTUL exprimă o acţiune trecută, care se desfăşoară în acelaşi timp cu o altă acţiune trecută,  arătând durata sau repetarea.

PERFECTUL COMPUS exprimă o acţiune trecută, terminată în momentul vorbirii. Este alcătuit din             forme specifice ale verbului auxiliar a avea+participiul verbului de conjugat
PERFECTUL SIMPLU exprimă în limba literară o acţiune petrecută şi încheiată în trecut. În limba             literară, este timpul povestirii la persoana a III-a. În limba vorbită, este folosit doar în anumite regiuni             ale ţării (în Oltenia mai ales) şi exprimăo acţiune terminată de curând
MAI MULT CA PERFECTUL exprimă o acţiune trecută şi terminată înaintea altei acţiuni trecute
VIITORUL indică o acţiune ce se va desfăşura după momentul vorbirii. Viitorul are forme literare de limbă scrisă şi de limbă vorbită.                         VIITORUL SIMPLU (viitorul pentru limba scrisă) este alcătuit din forme specifice ale verbului a vrea+             infinitivul verbului de conjugat.
VIITORUL ANTERIOR arată o acţiune viitoare terminată înaintea altei acţiuni viitoare. Este un timp             verbal învechit, care a fost înlocuit în limba vorbită prin viitorul propriu-zis.

Alte întrebări interesante