Biologie, întrebare adresată de DeeaRazaDeSoare, 8 ani în urmă

Va rog dau coroana!!!!
Elementele de interdisciplinaritate a hidrei de apa dulce.Am mare nevoie,va rog.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Anang1123
10
Mediul de viata: traieste in balti, lacuri si ape lin curgatoare, fixata pe plantele acvatice.

Alcatuire: are aspectul unui saculet lung de 1-2 cm; la partea interioara prezinta oficiul buco-anal, cu rol de gura si anus;acesta este inconjurat de 6-10 brate, numite tentacule, care se pot alungi si scurta; hidra se fixeaza pe plante cu partea sa posterioara, latita ca o talpa. Peretele corpului hidrei este format din doua straturi de celule intre care se afla o substanta gelatinoasa.

Sensibilitatea: la orice atingere, hidra isi contracta imediat tentaculele si corpul, ajungand de marimea unei gamalii de ac;hidra este sensibila la factori de mediu.

Hranirea: hidra pride prada cu ajutorul tentaculelor, o imobilizeaza cu ajutorul celulelor urzicatoare si prin orificiul buco-anal, o indroduce in cavitatea digestiva;celulele glandulare ale stratului intern secreta sucuri digestive cu ajutorul carora o parte din hrana este digerata in cavitate digestiva;particulele ramase sunt apucate de pseudopodele celulelor flagelate, digestia terminandu-se in vacuolele digestive ale acestora,restul de hrana nedigerata este eliminata prin orificiul buco-anal.

Respiraţia şi excreţia: hidra nu are organe de respiraţie şi de excreţie,aceste funcţii se desfăşoară direct la nivelul celulelor din peretele corpului.

Înmulţirea:

-vara cand condiţiile de viata sunt favorabile,hidra se înmulţeşte prin înmugurire,pe corpul ei apar muguri care cresc şi se transformă în noi hidre
-toamna cand temperatura apei scade,hidra se înmulţeşte prin ou,care se formează prin contopirea unui ovul cu un spermatozoid;oul rezultat în urma fecundaţiei cade pe fundul apei unde rezistă până în primăvară când dă naştere la o nouă hidră.
-dacă tăiem o hidră în mai multe bucăţi fiecare bucată regenerează un nou individ , ca şi la spongieri ,regenerarea se explică prin slaba diferenţiere a celulelor.
-celule cu flagel şi pseudopode din stratul intern al corpului hidrei dovedesc că celenteratele au apărut în timpurile foarte vechi, din strămoşi comuni cu ai protozoarelor şi spongierilor.

Să reţinem!

Hidra de apa dulce,meduza,actinia şi coralul sunt celenterate.
Ele traiesc in ape dulcisi marine.
Cavitatea digestivă, singura cavitate a corpului, comunică cu exteriorul prin orificiul buco-anal, acesta fiind înconjurat de tentacule. Denumirea de celenterat provine de la cuvintele celos=cavitate si enteron=intestin.
Ele se inmulţesc prin înmugurire şi prin oua.
Prezenţa celulelor diferenţiate şi a cavităţii digestive arată că celenteratele au o alcătuire mai complicată decât protozoarele şi spongierii.

SFARSIT.
...
Sper ca te am ajutat
Coroana????;)))

DeeaRazaDeSoare: da ti-o dau
Alte întrebări interesante