Istorie, întrebare adresată de ianisrosu06, 8 ani în urmă

VĂ ROG DAU COROANA!!!!REZUMAT DESPRE TRATATUL DESPRE TOLERANTĂ-VOLTAIRE
dau 100 puncte ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
3

Răspuns:

Lui Voltaire i se atribuie fraza, considerata deviza a tolerantei: „Nu-mi plac ideile dumneavoastra, dar voi lupta pana la moarte pentru ca dumneavoastra sa le puteti exprima”

In Tratat despre toleranta, povesteste cazul unui protestant executat in Franta,  acuzat de a-si fi ucis unul dintre fii pentru a-l impiedica sa se converteasca la catolicism. El spune ca toleranta nu a starnit niciodata un razboi civil, in timp ce intoleranta a transformat pamantul intr-un imens abator. Filozoful considera ca toleranta crestineasca trebuie sa mearga mai departe de preceptele religiei crestine si sa considere si ceilalti oameni, din alte rase si religii, drept frati, cu totii fiind creaturile si fii Domnului. De asemenea Voltaire considera ca toate popoarele antice au fost permisive fata de libertatea de gandire, acceptand diverse culte, religii si secte. Singurul caz, ucis pentru opiniile sale, fiind Socrate, pe care grecii l-au omorat pentru ca se apropiase cel mai mult de cunoasterea Creatorului.

François-Marie Arouet (1694-1778), cunoscut sub pseudonimul de Voltaire, militeaza in favoarea drepturilor civile, a tolerantei, libertatea cultelor, libertatea de expresie si laicizarea statului.

Alte întrebări interesante