vă rog dau coroană tot
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
I.
a. 1-nucleul intern
2-nucleul extern
3-mantaua inferioară
4-mantaua superioară (astenosfera)
5-scoarța terestră/crusta
b.
a-nucleul intern
b-mantaua superioară
c-scoarța terestră
d-nucleul extern
e-scoarța terestră
f-scoarța terestră
II.
1.
1-Europa
2-Asia
3-Africa
4-Australia
5-America de Sud
6-America de Nord
7-Antarctida/Antarctica
2.
a-Atlantic
b-Indian
c-Pacific
d-Arctic
3.
cel mai mare- avionul 2
cel mai mic- avionul 4
III.
1.
1-nori de gaze, vapori și cenușă vulcanică
2-bombe vulcanice
3-crater
4-curgeri de lavă
5-coș
6-con
7-vatră
2.
Un vulcan este o structură geologică în care magma se ridică din interiorul pământului. Acestea își au de obicei originea în limitele plăcilor tectonice, care sunt rezultatul mișcării lor, deși există și așa-numitele puncte fierbinți, adică vulcani situați acolo unde nu există mișcare între plăci.
Un vulcan este o deschidere sau o ruptură a scoarței terestre prin care magma sau lava sunt evacuate din interiorul pământului sub formă de lavă, cenușă vulcanică și gaz la temperaturi ridicate. Se formează de obicei pe marginea plăcilor tectonice. Formarea vulcanilor are diferite procese:
-----Vulcani cu limite continentale: Când are loc un proces de subducție, plăcile oceanice (densitate mai mare) subductează plăcile continentale (mai puțin dense). În acest proces, materialul subductiv se topește și formează magmă, care se ridică prin fisuri și este expulzată în exterior.
------Vulcan dorsal din mijlocul oceanului: vulcan format atunci când plăcile tectonice se separă și formează o deschidere prin care magma produsă în mantaua superioară este condusă de curenții oceanici convenționali.
------Vulcanii punctului fierbinte: vulcani produși de coloane în creștere de magmă care taie scoarța terestră și se acumulează pe fundul mării pentru a forma insule (cum ar fi Hawaii)
Îți extragi tu de aici.
3.Vulcanul Etna
IV.
conglomerat-roci sedimentare
granit-roci vulcanice
șist cristalin-roci metamorfice
Formare:
roci vulcanice:prin magmatism-magma care pătrunde în fisurile scoarței și urcă spre suprafață se solidifică, formând rocile magmatice;
rocile metamorfice:prin metamorfism-transformarea celorlalte roci la temperaturi și presiuni uriașe (de exemplu, la ciocnirea plăcilor tectonice), din care rezultă rocile metamorfice;
rocile sedimentare:prin sedimentare-factorii externi erodează scoarța la suprafață, transportând și depunând sedimentele, prin acumularea cărora se formează rocile sedimentare.
sper că te-am ajutat!