va rog din suflet ajutați-ma, e urngent.redacteaza un eseu de 75-100 de cuvinte in care sa iti exprimi opinia despre importanta molurilor
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
În marile orașe, mall-ul și-a depășit funcția inițială, aceea de centru comerial, unde oamenii merg la cumpărături, pentru achiziționarea produselor necesare. A devenit loc de întâlnire, de socializare, de culturalizare chiar. Mergem la mall să vedem filme, spectacole, mergem să luăm masa, mergem să ne plimbăm, să ne întâlnim cu prietenii.
În alte colțuri ale lumii, oamenii merg la mall să patineze, chiar să schieze. În SUA, te poți căsători legal în mall. În alte mall-uri există chiar și lăcașuri de cult, unde mergi să te rogi după sesiunea de cumpărături. Pe scurt: mall-urile au de toate – de aceea suntem atât de fascinați de ele, de aceea ne atrag irezistibil.
Primul mall, în America
Istoria modernă consideră că primul mall din lume a fost un complex comercial dezvoltat de compania Dayton în anii 1950 și inaugurat în 1956 în Edina, Minnesota, o suburbie a orașului Minneapolis. Ideea acestui complex i-a aparținut lui Victor Gruen, un evreu venit din Boemia. Viziunea acestuia era să reconstruiască, într-un fel, piețele centrale ale vechilor orașe europene, acolo unde oamenii mergeau și pentru târguieli, dar și pentru reuniuni sociale. De data aceasta, cei ”reuniți” erau oamenii din suburbii, clasa de mijloc, a cărei prezență era tot mai puternică în societatea americană. Acești oameni nu aveau un anumit loc de unde să își facă târguielile, astfel că Gruen s-a gândit să aducă la un loc mai multe magazine, mai multe servicii, dar și să elimine mașinile din peisaj – tot mai mulți oameni aveau mașini, orașele erau pline de mașini, astfel că acestea au primit de la bun început un loc în designul centrului comercial, respectiv parcarea special amenajată.
În scurt timp, numărul mall-urilor a crescut în întreaga țară, iar ideea a fost răspândită și în Europa. Aici, însă, oamenii nu le-au întâmpinat cu prea mult entuziasm, fiind percepute ca niște simboluri ale societății de consum americane. Europenii erau mult mai atașați de orașele lor, de centrele lor, cu origini antice ori medievale, pe care le conservau cu grijă și unde nu își aveau locul, nici rostul, asemenea construcții.
În SUA, în schimb, în anii 1970 mall-urile se înmulțiseră și falimentaseră micile magazine și afaceri de familie din vechile centre ale orașelor – așa-numitele downtown, ajunse aproape părăsite. În anii 1980, marile centre comerciale ajunseseră la apogeu. Se construiau mall-uri atât de complexe și de uluitoare, încât ar fi părut incredibile și pentru Gruen, care a murit în 1980, fără să vadă până unde a fost dezvoltată ideea lui.
După International Council of Shopping Centers (Consiliul Internațional al Centrelor Comerciale) – ISCS, un centru comercial este definit ca un grup de magazine de desfacere sau alte stabilimente comerciale care sunt proiectate, executate, deținute în proprietate și administrate ca o singură unitate. Un centru comercial trebuie să dispună de loc de parcare.
Renașterea, în Asia
Până unde s-a ajuns? West Edmonton Mall din Canada, deschis în 1982, avea nu numai magazine, care deja erau obișnuite, ci și patinoare uriașe, acvariu și piscine, ba chiar și o sală unde se putea face bungee jumping. Fiecare constructor își dorea să ajungă la următorul nivel, să adauge încă ceva nemaivăzut, nemaiauzit, uluitor.
The Mall of America, din Bloomington, Minnesota, a plusat cu trei ”roller coasters”, pe lângă cele peste 500 de magazine, care erau aranjate pe “străzi”, în funcție de grupurile de vizitatori și clienți pe care îi doreau. Mai mult, exista posibilitatea să vii la mall mai devreme, dimineața, dacă doreai să faci jogging pe cei 900 de metri de alei interioare. Rezultatul a fost că, în 1997, acest mall a avut 40 de milioane de vizitatori, mai mult decât trei celebre atracții turistice americane, Marele Canion, Disneyland și Graceland, la un loc!