Limba română, întrebare adresată de Delicate, 9 ani în urmă

va rog eseu ,,scoala un pilon al educatiei'' urgent

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de veruncik
1
Scoala şi familia sunt cei doi factori importanţi, cei doi piloni de rezistenţă ai educaţiei moral-civice a elevilor din învăţământul primar, iar între aceştia se situează şi mediul extraşcolar sau extrafamilial. În centrul tuturor pendulează copilul, obiect şi subiect al educaţiei, proces complex care începe de la cea mai fragedă vârstă.

Până la 6 ani, toţi membrii familiei sunt implicaţi în realizarea procesului de educare a copilului mic.

Se vorbeşte adesea despre „cei şase ani de-acasă”, etichetă fără conţinut pentru unii, dar semnificativă pentru cine cunoaşte mai bine influenţa covârşitoare a educaţiei din familie pentru tot restul vieţii, în bine sau în rău, după cum copilul a avut norocul sau neşansa de a creşte într-un med iul prielnic sau într-unul nefavorabil.

După 6 ani, educaţia copilului este preluată în mare măsură de şcoală. Dacă familia este nucleul societăţii, şcoala este societatea însăşi redusă la o scară de proporţii adecvată vârstei elevului. 

O bună colaborare între şcoală şi familie este posibilă numai atunci când familia înţelege bine menirea şcolii: aceea de a fi „principal izvor de cultură şi factor de civilizaţie”, iar şcoala nu vede în familie o „debara” unde se aruncă toate rebuturile ei, ci un aliat, un colaborator sincer, permanent şi direct interesat în întregul proces instructiv-educativ.

Colaborarea şcolii cu familiile elevilor se poate realiza la nivelul conducerii şi al cadrelor didactice. Cea mai frecventă şi mai indicată este păstrarea legăturii dintre şcoală şi familie la nivelul învăţătorilor, deoarece aceştia cunosc mai bine particularităţile individuale ale elevilor, condiţiile lor de viaţă, prieteniile, mediul familial şi social în care trăiesc, capacitatea lor intelectuală, randamentul la învăţătură, aptitudinile acestora. Învăţătorii colaborează direct cu părinţii elevilor, indirect cu bunicii sau rudele apropiate sau prin intermediul Comitetului de părinţi. La nivelul conducerii, se realizează colaborarea mijlocit prin învăţător şi comitetele de părinţi şi nemijlocit atunci când rezolvarea unor situaţii depăşeşte atribuţiile învăţătorilor. Acestea reprezintă cazurile cele mai dificile şi necesită o atenţie specială.

Alte întrebări interesante