Istorie, întrebare adresată de cristinatrandafir05, 8 ani în urmă

va rog eu mult am de facut un proiect la istorie despre Vlad Țepeș puteți sa ma ajutați cu informații respective din imagine va rog dau coroana va rog nu faceți mistouri e foarte important​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de carlaneagu117
2

Politica cruciada: Vlad Ţepeş (1448; 1456-1462; 1476)

După moartea lui Iancu de Hunedoara, rolul de apărător al creştinităţii la Dunărea de Jos a fost asumat de Vlad Ţepeş, domnul Ţării Româneşti.

În iarna anului 1461-1462, Vlad Ţepeş a făcut o incursiune fulgerătoare pe malul drept al Dunării, distrugând dispozitivul militar din zonă.

Reacţia turcilor a fost imediată.

Campania iniţiala de Sultan s-a încheiat cu înscăunarea lui Radu cel Frumos, sprijinit de o parte dintre boieri, care îl abandonează pe Vlad Ţepeş. Sperând să obţină ajutor de la Matia Corvin, acesta se retrage în Transilvania, dar cade şi aici pradă unui complot.

De abia în 1476, Vlad Ţepeş este eliberat – la cererea lui Ştefan cel Mare – şi reînscăunat pentru a continua lupta antiotomană. Un ultim complot boieresc avea să-l scoată definitiv din scenă câteva luni mai târziu, prin uciderea sa.

Relația cu otomanii:

A fost o bătălie între o armată condusă de Vlad Țepeș, domnul Țării Românești (Valahia) și o armată condusă de sultanul Mahomed al II-lea al Imperiului Otoman, desfășurată pe drumul dintre Nicopole și cetatea de scaun a Țării Românești, Târgoviște, în noaptea de 17 iunie 1462[1]. Campania a avut ca rezultat o victorie decisivă a românilor. Conflictul a pornit inițial de la refuzul lui Vlad de a plăti tribut otomanilor și a escaladat după ce Vlad a invadat Bulgaria și a tras în țeapă peste 23.000 de turci și bulgari. Mahomed a ridicat o armată uriașă cu obiectivul de a cuceri Țara Românească și a o anexa la imperiul său. Cele două armate au avut mai multe ciocniri, cea mai semnificativă fiind atacul de noapte în care Țepeș a atacat tabăra turcească în timpul nopții pentru a încerca să-l ucidă pe sultan. Deși atacul a cauzat pierderi mari turcilor, Mahomed a scăpat cu viață și și-a continuat marșul spre reședința de la Târgoviște, unde a dat peste alți 20.000 de turci și bulgari trași în țeapă. Sultanul și armata sa au fost total demoralizați și s-au retras din Țara Românească.


cristinatrandafir05: multumesc multtttt
Alte întrebări interesante