Matematică, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Vă rog! Exercitiul din imagine!
Mulțumesc anticipat!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Trombolistul
1

a) \\  \\  \frac{1}{3}x - 5 =  \frac{1}{2}(x - 1) - 3 \\  \\  \frac{x}{3} - 5 =  \frac{1 - x}{2} - 3 \\  \\ 2x - 30 = 3(1 - x) - 18 \\  \\ 2x - 30 = 3 - 3x - 18 \\  \\ 2x - 30 =  - 3x - 15 \\  \\ 2x =  - 3x - 15 + 30 \\  \\ 2x =  - 3x  +  15 \\  \\ 2x + 3x = 15 \\  \\ 5x = 15 \\  \\ x =  \frac{15}{5} = 3 \\  \\ b) \\  \\ 3x - 1 + 1 \frac{1}{2} = x +  \frac{1}{2} \\  \\ 3x + 1 \frac{1}{2} = x +  \frac{1}{2} + 1 \\  \\ 3x +  \frac{1 \times 2 + 1}{2} = x +  \frac{1}{2} + 1 \\  \\ 3x +  \frac{2 + 1}{2} = x +  \frac{1}{2} + 1 \\  \\ 3x +  \frac{3}{2} = x +  \frac{1}{2} + 1 \\  \\ 3x +  \frac{3}{2} = x +  \frac{3}{2} \\  \\ 3x = x \\  \\ 3x - x = 0 \\  \\ 2x = 0 \\  \\ x = 0 \\  \\ c) \\  \\  \frac{3}{5}(x - 2) + x = 1 \frac{1}{5}(x + 1) \\  \\  \frac{3}{5}(x - 2) + x =  \frac{1 \times 5 + 1}{5}(x + 1) \\  \\  \frac{3}{5}(x - 2) + x =  \frac{5 + 1}{5}(x + 1) \\  \\  \frac{3}{5}(x - 2) + x =  \frac{6}{5}(x + 1) \\  \\  \frac{3x}{5} - 2 + x =  \frac{6x}{5} + 1 \\  \\   \frac{8x}{5} - 2 =  \frac{6x}{5} + 1 \\  \\ 8x - 10 = 6x + 5 \\  \\ 8x = 6x + 5 + 10 \\  \\ 8x = 6x + 15 \\  \\ 8x - 6x = 15 \\  \\ 2x = 15 \\  \\ x =  \frac{15}{2} \\  \\ d) \\  \\  \frac{2}{7}(x + 3) +  \frac{x}{2} =  \frac{12}{14}(x - 4) \\  \\  \frac{2(x + 3)}{7} +  \frac{x}{2} =  \frac{6}{7}(x - 4) \\  \\  \frac{2(x + 3)}{7} +  \frac{x}{2} =  \frac{6(x - 4)}{7} \\  \\ 4(x + 3) + 7x = 12(x - 4) \\  \\ 4x + 12x + 7x = 12x - 48 \\  \\ 11x + 12 = 12x - 48 \\  \\ 12 = 12x - 48 - 11x \\  \\ 12 = x - 48 \\  \\ 12 + 48 = x \\  \\ 60 = x \\  \\ x = 60 \\  \\ e) \\  \\ 1 \frac{2}{5}(x + 3) - 2 \frac{1}{3} =  \frac{4}{5}(x - 1) - x \\  \\  \frac{1 \times 5 + 2}{5}(x + 3) - 2 \frac{1}{3} =  \frac{4}{5}(x - 1) - x \\  \\  \frac{5 + 2}{5}(x + 3) - 2 \frac{1}{3} =  \frac{4}{5}(x - 1) - x \\  \\  \frac{7}{5}(x + 3) - 2 \frac{1}{3} =  \frac{4}{5}(x - 1) - x \\  \\  \frac{7}{5}(x + 3) -  \frac{2 \times 3 + 1}{3} =  \frac{4}{5}(x - 1) - x \\  \\  \frac{7}{5}(x + 3) -  \frac{6 + 1}{4} =  \frac{4}{5}(x - 1) - x \\  \\  \frac{7}{5}(x + 3) -  \frac{7}{3} =  \frac{4}{5}(x - 1) - x \\  \\  \frac{7x}{5} + 3 -  \frac{7}{3} =  \frac{4x}{5} - 1 - x \\  \\ \frac{7x}{5} +  \frac{2}{3} =  -  \frac{x}{5} - 1 \\  \\ 7x +  \frac{10}{3} =  - x - 5 \\  \\ 7x +  \frac{10}{3} + x =  - 5 \\  \\ 8x +  \frac{10}{3} =  - 5 \\  \\ 8x =  - 5 -  \frac{10}{3} =  -  \frac{25}{3} \\  \\ x =  -  \frac{25}{3 \times 8} =  -  \frac{25}{24} \\  \\ f) \\  \\  \frac{x - 3}{4} -  \frac{2}{3}x =  \frac{5}{6}(x + 1) +  \frac{1}{2} \\  \\  \frac{x - 3}{4} -  \frac{2x}{3} =  \frac{5}{6}(x + 1) +  \frac{1}{2} \\  \\  \frac{x - 3}{4} -  \frac{2x}{3} =  \frac{5(x + 1)}{6} +  \frac{1}{2} \\  \\ 3(x - 3) - 8x = 10(x + 1) + 6 \\  \\ 3x - 9 - 8x = 10x + 10 + 6 \\  \\  - 5x - 9 = 10x + 10 + 6 \\  \\  - 5x - 9 = 10x + 16 \\  \\  - 9 = 10x + 16 + 5x \\  \\  - 9 = 15x + 16 \\  \\  - 9 - 16 = 15x \\  \\  - 25 = 15x \\  \\  -  \frac{25}{15} = x \\  \\  -  \frac{5}{3} = x \\  \\ x =  -  \frac{5}{3}

Utilizator anonim: Mulțumesc frumos!
Trombolistul: Cu drag!
Alte întrebări interesante