Limba română, întrebare adresată de galeaerfride, 9 ani în urmă

Va rog explicati-mi ce sunt: complimentele, atributurile, adverbele si adjectivelele

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Antonia1233
1
Complementul este o parte secundară de propoziție, care determină un verb, un adjectiv, un adverb sau o interjecție cu funcția de predicat.
Atributul este partea secundara de propozitie care determina un substantiv sau un substitut al acestuia.
Adjectivul este o parte de vorbire flexibilă, care arată însușirea unui obiect, însoțește și determină un substantiv. Adjectivul se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat. (om frumos, oameni frumoși; mașină frumoasă, mașini frumoase)

galeaerfride: mersi
Răspuns de NiceShotVi
1
Complementele si atributele sunt diferite de adjective si adverbe. Primele doua (C si Atr) sunt parti de propozitie, pe cand adv si adj sunt parti de vorbire..
Cu alte cuvinte, un complement poate fi exprimat, spre exemplu, printr-un advrb - in propozitia "Afara ninge", cuvantul "afara" este un complement (care arata locul, deci un complement de loc) exprimat printr-un adverb...

Atributul raspunde la intrebarea "ce fel de?" (ex: "Casa rosie bla-bla" - ce fel de casa? "rosie")
Complementul e usor de retinut pentru ca raspunde la orice intrebare la care NU raspund celelalte parti de propozitie pe care le-ai invatat...

Un adjectiv determina de obicei un substantiv, pe cand adverbul determina un verb... ("copilul grabit" -> "grabit" = adjectiv ; "copilul merge grabit" -> "grabit" = adverb)


galeaerfride: Mersi ca mi-ai explicat mai clar :)
NiceShotVi: nicio problema :)
Alte întrebări interesante