Limba română, întrebare adresată de linsaalexia123, 8 ani în urmă

Va rog explicatia cum ar trebui sa fac o compunere cu ,,început", ,,cuprins" si ,,încheiere"
Dau corona!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MrBunny
1

Bună !

→→  Orice compunere trebuie să aibă un început, un cuprins și o încheiere. Asta o obligă să aibă coerență. ←←

1) La început, prezentăm personajele, cadrul acțiunii, împrejurările... astfel încât cititorul să își facă o idee despre tot.

    Eram cu cei 2 frații ai mei la o cabană din munți. Priveliștea era încântătoare, mai ales că anotimpul iarna făcea împrejurimile minunate, prin plapuma sclipicioasă ce domnea peste tot.

2) Cuprinsul este esența într-o compunere, acolo are loc acțiunea și punctul culminant, care e spre sfârșitul cuprinsului. Dar trebuie să ai grijă să ții cumva și cititorul în suspans, să nu se întâmple totul prea repede, dar nici prea încet ca să nu plictisești. Vorba aia: nu o mai lungi atât! :))

    Cum seara își făcea simțită prezența, deoarece iarna ziua e mai scurtă, ne-am hotărât să mergem în cabană, să ne facem o ciocolată caldă și să schimbăm o vorbă. După puțin timp, toți 3 eram în camera principală, râzând și spunându-ne experiențele proprii. Totul bine și frumos, dar, dintr-o dată, se aud niște zgârieturi grave afară la ușă. (Notă! Observăm că începe acțiunea propriu - zisă, și suspansul) Tresărim simultan la auzul acestora, și ne uităm panicați unul la altul, în speranța că cineva are o idee de ceea ce se întâmplă. Tresărim simultan a doua oară, când ușa e pe punctul să sară din țâțâni, dându-ne seama că un urs a scăpat de sub control.

— Nu vă speriați ! spune Mike, fratele cel mare. Am eu soluția, așteptați doar puțin !

Îl văd cum o ia sus pe scări într-un suflet, iar eu îmi mijesc ochii atunci când observ că ursul a intrat deja, și o ia către celălalt frate, Alan, ce era nepregătit pentru luptă, se albește instantaneu la față, leșinând, ursul fiind pe punctul de a se urca pe el și a-i lua viața.

— NU ! strig cu lacrimi în ochi.

Niciodată nu m-am simțit atât de vulnerabil. Vreau să închid ochii, pentru că nu vreau să rămân traumatizat pe viață, dacă nu cumva sunt deja. În aceea secundă, o săgeată mică îmi trece prin fața ochilor, ajungând în blana ursului, făcându-l să urle din toți rărunchii, apoi adormindu-l.

— Perfect ! strigă Mike din susul scărilor.

3) Încheierea. Totul revine la normal, iar lucrurile se calmează.

    Mike zâmbește mândru în urma acțiunii făcute. Mă simt mândru de el, fiindcă ne-a salvat viețile tuturor. Ursul doarme pe podea. Pare așa de inofensiv acum ! Cât despre fratele meu cel mic, s-a trezit după o cană cu apă rece pe față.

— Ești un erou, Mike ! Îți mulțumim !

Sper că ai înțeles cum se face o compunere :)

Alte întrebări interesante