Va rog faceti-mi un referat despre Cladiri inalte
Răspunsuri la întrebare
Willis Tower (Chicago, Statele Unite) – 442 de metri
Construită în 1974, Willis Tower este a doua cea mai înaltă clădire din Statele Unite şi are 108 etaje cu o înălţime totală de 442 de metri. A fost cea mai înaltă clădire din lume timp de 25 de ani, iar până în 2009 a fost cunoscută sub numele oficial de Sears Tower. Clădirea este realizată în special din oţel şi este destinată spaţiilor de birouri pentru companii. În prezent, cel mai important chiriaş al clădirii este operatorul aerian United Airlines.
Zifeng Tower (Nanjing, China) – 450 de metriChiar dacă este localizată în oraşul chinez Nanjing, clădirea Zifeng Tower a fost proiectată de compania americană Skidmore, Owings and Merrill cu materiale compozite. Inaugurată în 2010, aceasta are o înălţime de 450 de metri şi 89 de etaje, iar funcţionalitatea acesteia este una complexă: pe lângă spaţiile de retail şi de birouri de la etajele inferioare, beneficiază şi de un hotel cu restaurant şi un observator public la etajele de top.
Petronas Towers – (Kuala Lumpur, Malaysia) – 452 de metriPetronas Tower sunt cele mai înalte turnuri gemene din lume şi au o înălţime de 452 de metri repartizată pe 88 de etaje. Amplasate în imediata apropiere a circuitului de Formula 1 care găzduieşte anual Marele Premiu al Malaysiei, cele două turnuri au fost realizate din beton armat, în timp ce faţadele sunt din sticlă şi oţel. Unul dintre turnuri este ocupat integral de compania petrolieră de stat Petronas, în timp ce al doilea are chiriaşi precum agenţiile de presă Bloomberg şi Reuters, producătorul de avioane Boeing sau IBM.
International Commerce Centre (Hong Kong) – 484 metriCu o înălţime de 484 de metri, Internaţional Commerce Centre este cea mai înaltă clădire din Hong Kong şi are 118 etaje. Inaugurată în 2010 ca parte esenţială a proiectului Union Square, clădirea adăposteşte numeroase spaţii de birouri, dar şi hotelul cu cea mai mare altitudine: Ritz-Carlton are camere între etajele 102-118 ale clădirii. Turiştii şi angajaţii au la dispoziţie 83 de lifturi pentru a ajunge la etajul dorit.
Shanghai World Financial Center (Shanghai, China) – 492 de metriCel mai important centru financiar din Shanghai este amplasat în cartierul Pudong şi are o înălţime de 492 de metri. Cele 101 etaje au o funcţionalitate multiplă: la parter există mall-uri, iar la etaje se regăsesc spaţii de birouri, săli de conferinţe, punţi de observaţie şi hotelul Park Hyatt Shanghai, care beneficiază de camere între etajele 79-93.
Taipei 101 (Taipei, Taiwan) – 509 metriDeţinută de compania Taipei Financial Center Corporation, Taipei 101 este un adevărat simbol al Taiwanului, care evidenţiază progresul tehnologic combinat cu tradiţia asiatică. Aşa cum sugerează şi numele, Taipei 101 are 101 etaje şi a fost cea mai înaltă clădire din lume între 2004-2010. În esenţă o clădire de birouri, Taipei 101 are un mall pe mai multe etaje, plus restaurante şi cluburi de noapte.
One World Trade Center (New York, Statele Unite) – 541 de metriDupă atacurile teroriste de la World Trade Center din 11 septembrie 2011, americanii au construit un nou turn pe acelaşi amplasat. Botezată iniţial Freedom Tower, dar cunoscută în prezent de One World Trade Center, clădirea a fost construită între 2006-2014 şi are 104 etaje repartizate pe o înălţime de 541 de metri. Cele mai multe etaje sunt pentru birouri, însă de la 91 în sus există preponderent etaje mecanice, cu echipamente şi diverse instalaţii.
Abraj Al-Bait Clock Tower (Mecca, Arabia Saudită) – 601 metriMecca este cunoscută în special ca locul de naştere al lui Mohamed, însă în prezent guvernul are un amplu proiect de modernizare a oraşului, din care face parte şi Abraj Al-Bait Clock Tower. Construită pe o fortăreaţă otomană care a fost demolată pentru a face loc proiectului, clădirea a fost inaugurată în 2012, are o înălţime de 601 metri şi 120 de etaje, ultimul dintre ele fiind ocupat de un hotel.
Burj Khalifa (Dubai, Emiratele Arabe Unite) – 828 de metriStatutul de cea mai înaltă clădire din lume îi revine lui Burj Khalifa. Inaugurată în Dubai în 2010, clădirea are o înălţime de 828 de metri, cu peste 200 de metri mai mult decât orice altă clădire din lume, şi are o funcţionalitate multiplă: pe cele 163 de etaje există un hotel Armani, suite pentru corporaţii sau chiar locuinţe rezidenţiale. La etajul 148 există o punte de observaţie, iar etajele 156-159 sunt dedicate sistemelor de telecomunicaţii.
Coronita ??