Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Va rog frumos)))))))))))

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1
,, Moara cu noroc" de Ioan Slavici

,,Moara cu noroc" de Ioan Slavici este o nuvelă psihologică, cu viziune realistă, obiectivă îm care se acordă o mare atenţie analizei psihologice.
Titlul indică locul acţiunii. precum şi şansa de îmbogăţire a lui Ghiţă. 
Temele nuvelei sunt dezumanizarea omului, datorată obsesiei de înavuţire, completată de cea a puterii, dar şi a destinului.
Este structurată pe 17 capitole cu acţiune gradată.
Firul epic aduce în prim plan nemulţumirea cizmarului Ghiţă care se hotărăşte să ia în arendă hanul. Aici, apare Lică Sămădău, iar Ghiţă îi devine complice. În final îşi omoară şi soţia. El va fi ucis din ordinul lui Lică. Cel din urmă se sinucide pentru a nu fi prins de jandarmul Pintea
Personajele lui Slavici sunt complexe, verosimile. El creează caractere, personaje tipice: maleficul Lică, arivistul Ghiţă, nevinovata Ana care trece iute de la candoare la maturitate. Aceasta se îndepărtează de soţ deoarece îl simte necinstit şi se apropie de Lică, puternicul. Ea va plăti cu viaţa datorită căderii în păcatul adulterului.
Mesajul nuvelei este clar că încălcarea legilor morale conduce la dezumanizarea omului şi inevitabil la moarte.
,, Moara cu noroc" de Ioan Slavici datorită structurii sale ample cu prolog, epilog, subiect în care se identifică momentele acţiunii poate fi considerată chiar un microroman, ,,construit cu o rară obiectivitate."



Utilizator anonim: Cu drag!
Alte întrebări interesante