Va rog frumos ❤️
5.2 Dispuneți de doi magneți si un ac magnetic Descrieți modalitatea de a determina polii
magneților si de a verifica afirmaţia"polii cu același nume se resping, iar polii cu nume diferite se atrag"
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație:
Acul magnetic lasat liber (suspendat de un fir), se va orienta pe directia N-S. Se presupune ca acolo unde te afli, stii cat de cat unde e nordul si sudul (de exemplu unde e soarele la amiaza e sudul), ca exact iti va indica acul. Deci acul se va orienta cu sudul catre nord si invers (polii opusi se atrag) si acum stii polii. Te apropii cu unul din magneti catre unul dintre varfurile acului dar nu din lateral ci din fata varfului, magnetul fiind orientat cu unul dintre poli catre ac. Daca acul e atras, atunci magnetul este cu polul opus acului, daca acul e respins (de fapt deviat de la directia avuta) e cu aceleasi pol. Si acum ai aflat polii magnetului, poti sa-i insemni cu ceva. Pt celalat magnet, nu ai decat sa il apropii de magnetul marcat si vezi care pol se respinge sau se atrage si asa determini si la el polii. Cam asa vad eu experimentul.
Spor
Răspuns:
Ar fi mai practic ca cei doi magneti sa fie de aceeasi dimensiune si in forma de bara sau cilindru; si sa ai in plus doua bucatele de banda adeziva.
Acul magnetic - busola - sta așezata pe o suprafață orizontala, departe de obiecte metalice.
Acul magnetic este un mic magnet, care are un vârf Nord si unul Sud si care se învârte ușor in cutiuța lui. Unul din vârfuri este vopsit roșu sau are forma de săgeata. El va arata Nordul geografic. Acel vârf este polul Nord al acului magnetic ( el este atras de Polul Sud magnetic al Pământului, care se afla in apropierea Polului Nord geografic. Polii geografici sunt situați invers fata de polii magnetici - sud la Nord si nord la Sud !!!)
Te apropii încet cu unul din magneți de busola, dar de la distanta mare ( de la 50 - 60 cm). Acul busolei începe sa se rotească ușor. Unul din vârfuri este atras de magnetul din mana, pe care il poziționezi astfel încât sa atragă vârful busolei care indica Nordul. Partea magnetului aflata cel mai aproape de busola este polul sud al magnetului.
Lași magnetul pe masa si pe capătul magnetului OPUS busolei lipești o bucățica de banda adeziva. Ai marcat polul nord al acelui magnet. Acum il pui la o distanta mai mare de busola si faci același lucru si cu al doilea magnet.
Acum ai doi magneți cu polul Nord marcat. Partea opusa polului nord este polul sud al magnetului.
Apropii magneții unul de celălalt si vei observa ca daca apropii
polii de același nume ( N - N sau S - S ) se vor respinge
polii de nume diferite ( N - S sau S- N) se vor atrage.