Matematică, întrebare adresată de cristinamarin658, 8 ani în urmă

Va rog frumos ajutați-mă, dau coronița!.!!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stancescuflorin741
1

Răspuns:

1)b) \frac{11}{ \sqrt{11} }  =  \frac{11 \times  \sqrt{11} }{ \sqrt{11}  \times  \sqrt{11} }  =  \frac{11 \sqrt{11} }{11}  =  \sqrt{11}  \\ f) \frac{ - 4}{ \sqrt{20} }  =  \frac{ - 4 \times  \sqrt{20} }{ \sqrt{20} \times  \sqrt{20}  }  =  \frac{ - 4 \sqrt{20} }{20}  =  \frac{  \sqrt{20} }{ - 5}  =  \frac{ \sqrt{4 \times 5} }{ - 5}  =  \frac{2 \sqrt{5} }{ - 5}

j) \frac{ - 3}{2 \sqrt{6} }  =  \frac{ - 3 \times  \sqrt{6} }{2 \sqrt{6} \times  \sqrt{6}  }  =  \frac{ - 3 \sqrt{6} }{12}  =  \frac{ \sqrt{6} }{ - 4}

3)b) \frac{3}{ \sqrt{5} -  \sqrt{2}  }  =  \frac{3 \times ( \sqrt{5} +  \sqrt{2})  }{( \sqrt{5}  -  \sqrt{2} )( \sqrt{5}  +  \sqrt{2}) }  =  \frac{3 \sqrt{5}  + 3 \sqrt{2} }{( { \sqrt{5} })^{2} - ( { \sqrt{2} })^{2}  }  =  \frac{3 \sqrt{5}  + 3 \sqrt{2} }{5 - 2}  =  \frac{ 3( \sqrt{5} +  \sqrt{2} ) }{3}  =  \sqrt{5}  +  \sqrt{2}

f) \frac{18}{5 -  \sqrt{13} }  =  \frac{18 \times (5 +  \sqrt{13}) }{(5 -  \sqrt{13})(5 +  \sqrt{13}  )}  =  \frac{18 \times (5 +  \sqrt{13} )}{ {5}^{2} - ( { \sqrt{13} })^{2}  }  =  \frac{18 \times (5 +  \sqrt{13} )}{25 - 13}  =  \frac{18 \times (5 +  \sqrt{13}) }{12}  =  \frac{3 \times (5 +  \sqrt{13} )}{2}  =  \frac{15 + 3 \sqrt{13} }{2}

j) \frac{4}{5 +  \sqrt{11} }  =  \frac{4 \times (5 -  \sqrt{11} )}{(5 +  \sqrt{11} )(5 -  \sqrt{11}) }  =  \frac{4 \times (5 -  \sqrt{11} )}{ {5}^{2}  -( \sqrt{11}) ^{2}   }  =  \frac{4 \times (5 -  \sqrt{11}) }{25 - 11}  =  \frac{4 \times (5 -  \sqrt{11} )}{14}  =  \frac{2 \times (5 -  \sqrt{11}) }{7}  =  \frac{10 - 2 \sqrt{11} }{7}

n) \frac{ - 2 \sqrt{15} }{ \sqrt{5}  +  \sqrt{3} }  =  \frac{ - 2 \sqrt{15}  \times ( \sqrt{5}  -  \sqrt{3}) }{( \sqrt{5} +  \sqrt{3})( \sqrt{5}  -  \sqrt{3})   }  =  \frac{ - 2 \sqrt{15}  \times ( \sqrt{5}  -  \sqrt{3} )}{( { \sqrt{5} })^{2}  - ( { \sqrt{3} })^{2} }  =  \frac{ - 2 \sqrt{15} \times ( \sqrt{5}  -  \sqrt{3} ) }{5 - 3}  =  \frac{ - 2 \sqrt{15}  \times ( \sqrt{5} -  \sqrt{3} ) }{2}  =  -  \sqrt{15}  \times ( \sqrt{5}  -  \sqrt{3} ) =  \\  =  -  \sqrt{75}  +  \sqrt{45}  =  -  \sqrt{25 \times 3}  +  \sqrt{9 \times 5}  =  - 5 \sqrt{3}  + 3 \sqrt{5}

Explicație pas cu pas:

Am facut doar ce e încercuit


cristinamarin658: mulțumesc
stancescuflorin741: cu plăcere
cristinamarin658: Ma poți ajuta și cu alta tema te rog mult ,am postat acum??
Alte întrebări interesante