Limba română, întrebare adresată de monicutzza73, 9 ani în urmă

Va rog frumos! Ajutati.ma si pe mine cu o demonstratie se opera lirica la Dans de Nicolae Labiş.
Toamna îmi îneacă sufletul in fum...
Toamna-mi poartă in suflet roiuri de frunzare.
Dansul trist al toamnei il dansam acum,
Tragică beție,moale legănare...


Sângera vioara neagră-ntre oglinzi,
Gândurile-s moarte. Vrerile-s supuse.
Fara nicio şoaptă. Numai sa-mi întinzi
Brațele de aer ale clipei duse.

Ochii mei au cearcăn. Ochii tai îs puri.
Câtă deznădejde paşii noştri mână!
Ca un vânt ce smulge frunza din păduri,
Ca un vânt ce-nvârte uşa din țâțână....[...] .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
21

INTRODUCERE ÎN GENUL LIRIC:

- conține opere lirice - în proză sau versuri;

- sentimentele autorului sunt exprimate în mod direct, prin intermediul eului liric - reprezintă vocea care, în poezia lirică, ne comunică sentimentele, emoțiile, impresiile, trăiriile, ideiile poetului;

- sunt prezente imaginile artistice - vizuale, auditive ș.m.d.p și figurile de stil;

- nu avem acțiune, personaje sau conflict;

- apar elementele de prozodie - rima, măsură, ritm;

- se identifică secvențele poetice și tablourile;

- eul liric se manifestă sub forma pronumelor personale și a adjectivelor pronominale la persoana I, singular și plural;

OPERĂ LIRICĂ → EUL LIRIC → EXPRIMAREA DIRECTĂ ( CONFESIUNEA ) IDEI ȘI SENTIMENTE

1. pastelul ” Sfârșit de toamnă ” - De Vasile Alecsandri;

2. doina ” Doina ” ;

3. imnul ” Deșteaptă-te, române ! ” de A. Mureșanu;

- speciile: oda, imnul, pastelul, doina, idila, sonetul, elegia, rondelul;

* Demonstrați că opera ” Dans ” de Nicolae Labiș aparține genului liric. *

În opinia mea, opera literară ” Dans ” de Nicolae Labiș aparține genului liric, deoarece este o creație artistică, în versuri, în care autorul își exprimă sentimentele în mod direct, creând imagini artistice de o deosebită forță de sugestie, prin intermediul figurilor de stil. Originalitatea termenului ” liric ” provine de la instrumentul muzical ” liră ”, cu care erau acompaniate poeziile în Antichitate.

Tema centrală a textului poetic este iubirea, proiectată într-un decor natural, de aceea poezia se numește sugestiv ” Dans ”. Discursul poetic poate fi în același timp și o meditație pe tema trecerii timpului.

În primul rând, eul poetic apare în ipostaza îndrăgostitului care-și exprimă în mod direct sentimentele de fericire, de optimism, de tristețe: ” toamna îmi îneacă sufletul în fum / toamna-mi poartă în suflet roiuri de frunzare. ”. Apar mărci lexico-gramaticale ale subiectivității: verbe și pronume ” îmi ”, ” mei ”, ” tăi ” , ” dansăm ”. ( sugerează motivul naturii precum și punctele de suspensie din versurile finale ( + exemple )).

Fiind o operă lirică, modul de expunere predominant este monologul liric, deoarece poezia are un puternic caracter confesiv și descrierea - de tip tablou de natură. Caracterul descriptiv al textului este conferit de utilizarea grupului nominal  ( perechea adjectiv - substantiv ): ” tragică beție ”, ” vioară neagră ” , ” gândurile moarte ” și la imperfect: ” dansăm ” având caracter evocator și confesiv.

Pe de altă parte, expresivitatea limbajului este conferită de o paletă variată de figuri de stil: astfel, întreaga natură pare umazinată prin intermediul personificării: ” toamna îmi îneacă sufletul în fum / toamna-mi poartă în suflet roiuri de frunzare ” care exprimă o atmosferă feerică. Imaginile artistice variate au rolul de a accentua comuniunea omului cu natura ( comuniunea dintre frumusețea naturii și puritatea sentimentelor exprimate de către autor ). Astfel, imaginea vizuală: ” Sângera vioara neagră-ntre oglinzi ” și comparațiile din finalul poeziei ( exemple ) creează o corespondență între planul exterior și cel interior al sentimentelor.

O altă trăsătură a genului liric o constituie prezența elementelor de versificație ( exemple - rimă, ritm, măsură ), care conferă muzicalitate poeziei, alături de punctele de suspensie ( exemple - versuri ), care accentuează caracterul meditativ al discursului poetic.

În concluzie, având aceste trăsături prezentate mai sus, putem afirma că poezia ” Dans ” scrisă de Nicolae Labiș aparține genului liric, scopul textului fiind unul estetic, de a sensibiliza profund cititorul.

Alte întrebări interesante