Istorie, întrebare adresată de liubatiu2, 9 ani în urmă

va rog frumos ajutatima urgent la istorie va rog frumos eseu:reformele lui alexandru ioan cuza ,,calea spre modernizarea romaniei,,


Utilizator anonim: cred ca se merita mai mult de 5 pt pt eseuri! :d

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristiamariute
29
Unirea Principatelor Române din 1859, a adus la conducere pe Alexandru Ioan Cuza, unul din deschizători reformelor de modernizare a României. În perioada domniei sale, din 1859 până în 1866, el a realizat o serie de reforme care au condus la modernizarea României. În realizarea acestor reforme el a avut ajutor pe Mihail Kogălniceanu, împreună cu guvernul sau. Reformele pe plan intern au vizat în principal unirea teritorial administrativă a celor două Principate, precum și îmbunătățirea vieții țăranilor, lipsiți de pământ. În acest caz ia mai multe măsuri: legea telegrafului, poștei, secularizarea averilor mănăstirești (1863), legea administrației publice. Cea mai importantă măsură, care a dus la modernizarea țării, a fost reforma (legea) agrară, din august 1864, in urma căreia sunt imporprietariti sute de mii de țărani cu loturile de pământ, după mai multe reguli (ex: numărul de capete de vite din gospodărie; ei nu trebuia să instaureze sau sa vanda lotul de pământ pt o perioada de timp; de asemenea trebuia să plătească despăgubire pt lotul de pământ).
O alta reforma realizată de Cuza a fost și legea instrucțiunii publice (legea învățământului) din 7 decembrie 1864 prin care învățământul primar devenea obligatoriu și gratuit. În plan extern a luptat foarte mult pentru că unirea din 1859 să fie recunoscută și pe plan internațional. Tot la fel, in 1862, Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, reușesc să își ia numele oficial de Romania. Prin seria de reforme adoptate de Cuza, de poate spune că el a fost cel care a creat cale spre modernizarea României.

liubatiu2: mersi mul
Alte întrebări interesante