Va rog frumos !! Comentariu Maitreyi: Teoria recunoasterii si cristalizarea !!!
Răspunsuri la întrebare
In urma călătoriei scriitorului Mircea Eliade, apare romanul intitulat ,, Maitreyi" în anul 1933. Întâmplările petrecute în India, în timpul studiilor alaturi de profesorul Dasgupta stau la baza consemnărilor din jurnalul său.
Specia literara romanul este o specie a genului epic, de lungă întindere, cu personaje numeroase și o acțiune complexă. Maitreyi este un roman modern cu caracter de confesiune, perspectiva unică aparținând personajului narator. Allan relateaza subiectiv iubirea sa pătimașă pentru o bengaleză.
Temă romanului este constituita de iubirea incompatibilă iar structura este compusă din cinsprezece capitole și întâmplările sunt relatate subiectiv, la persoana I de către naratorul personaj.
Subiectul romanului este redat de iubirea năruită brutal și abrupt de factorii din afara cuplului. Allan, aflat în casa inginerului Narendra San este neinformat de dorința acestuia de a-l infia. Aici, europeanul o întâlnește pe Maitreyi care, conform scrierilor sale ,, Niciodată nu m-am gândit la dragoste in primele cinci luni". Apropierea este făcută treptat, prin învățarea bengalezei alaturi de ea și darea lecțiilor de franceză.
Allan mersese pe o rea înțelegere a semnelor de încurajare, aici fusese vorba despre o adopție in spirit de nu putea trece anumite criterii nici dacă trecea la hinduism. Maitreyi îl avertizase că ,,Tu nu știi un lucru. Nu știi că noi te iubim altfel, ei te iubesc altfel și eu ar fi trebuit să te iubesc de la început ca pe un frate". Sufletul ei dezvăluie cu sinceritate și tânărul este pus în fața unor sentimente ,, cât de complicat îi este sufletul".
Allan își plânge dragostea pierduta ,,din octombrie până în februarie nu am văzut decât un singur om".
Odată cu dispariția socului, el revine în preajma ei pentru a o reîntâlni iar ceea ce aflase l-am surprins enorm: fata se dăduse unui vânzător de fructe și urma să nască.
In acest roman, iubirea are puterea de a conversti și iniția, inițiatorul fiind Allan. Acesta accepta primejdiosul joc al Maitreyi, jocurile pasiunii care însă nu exclud seriosul.
Tehnicile narative se bazează pe dubla perspectivă a lui Allan asupra evenimentelor. In epoca iubirii, acesta tine un jurnal intim pe care în corectează și completează la sfârșitul iubirii. Procedeul dublei perspective permite o analiză foarte profunda. In ,, Maitreyi", Allan își asumă rolul de erou, narator și scriitor al romanului, dar jurnalul și romanul nu se suprapun, motiv pentru care vorbim de doi naratori distinsi și cele două voci auctoriale care derivă. Prima voce este atunci cand scrie jurnalul iar a doua când comentează jurnalul.
In final, putem spune că ,, ,,Maitreyi" va rămâne poemul adolescentei, in primul rând al acelui adolescent specifica veacului nostru, incitat de exotism și evadare."(Per Pessicius.)