va rog frumos daca vreti sa ma ajutati cum se face un proiect cu ion creangă
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Ion Creangă ( pronunția română: [iˈon ˈkre̯aŋɡə] ; cunoscut și sub numele de Nică al lui Ștefan a Petrei , Ion Torcălău și Ioan Ștefănescu ; 1 martie 1837 - 31 decembrie 1889) a fost un moldovean , mai târziu scriitor român , racontor și profesor de școală. O figură principală a literaturii române din secolul al XIX-lea , este cunoscut mai ales pentru volumul său Amintiri din copilărie , romanele și nuvelele sale și numeroasele sale anecdote . Principala contribuție a lui Creangă la fantezie și la literatura pentru copiiinclude narațiuni structurate în jurul unor protagoniști omonimi („ Harap Alb ”, „ Ivan Turbincă ”, „ Dănilă Prepeleac ”, „ Stan Pățitul ”), precum și basme datorate formelor convenționale („ Povestea porcului ”, „ Capra și Cei trei copii ai ei ”,„ Mama cu trei nurori ”,„ Fiica bătrânului și fiica bătrânei ”). Văzut pe scară largă ca capodopere ale limbii române și ale umorului local ,realism literar de inspirație rurală. Acestea sunt însoțite de un set de contribuții la literatura erotică , cunoscute în mod colectiv drept „corozivele” sale.
Un caterisit ortodox român preot cu un stil de viață neconvențional, Creangă a făcut un impact timpuriu ca un inovator educator și manual autor, în timp ce urmăresc o scurtă carieră în naționaliste politică cu Faction libere și independente . Debutul său literar a venit târziu în viață, urmând îndeaproape începutul strânsei sale prietenii cu poetul național român Mihai Eminescu și apartenența lor comună la influenta societate literară conservatoare Junimea . Deși privit cu rezervă de mulți dintre colegii săi de acolo și apreciat în primul rând pentru înregistrările sale de tradiție orală, Creangă a ajutat la propagarea liniilor culturale ale grupului într-o formă accesibilă. Criticii ulteriori l-au descris adesea, alături de Eminescu, Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici , drept unul dintre cei mai performanți reprezentanți ai literaturii junimiste .
Lui Ion Creangă i s-au acordat postum mai multe onoruri și este comemorat de o serie de instituții atât din România, cât și din Moldova vecină . Acestea includ clădirea Bojdeuca din Iași , care, în 1918, a fost deschisă ca prima casă memorială din România. Urmașii săi direcți îl includ pe Horia Creangă , unul dintre arhitecții români de frunte din perioada interbelică
Explicație: