Limba română, întrebare adresată de roxana2005colindeata, 8 ani în urmă

Va rog frumos este urgent!
Dau coroană

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nitubianca97
1
Elementele de comunicare nonverbala se referă la limbajul drumul cum ar fi: gestica, mimica, costumația, poziția corpului etc.
Elementele de comunicare paraverbala se referă la: ritmul vocii, intensitatea vocii, pauzele in vorbire, accentul.
Texte ficționale, acolo unde apar elementele care nu se întâlnesc in viața reala, elementele fantastice, fabuloase.
Textele nonficționale, cele care se referă la lucruri și evenimente adevărate fără a fi adăugate elemente magice sau care nu ar fi posibile in realitate.
Tema este construită dintr-un domeniu, o idee, o atitudine, un sentiment etc. in jurul cărora se încheaga o acțiune dintr-o opera literară. Exemple: a iubirii, a naturii, a condiției umane etc.
Motivul literar consta intr-un simbol, o idee, o imagine reluate sau subliniate cu insistenta și care contribuie la definirea mesajului unei opere. Motivele pot fi spre exemplu obiecte: motive acvatice, vegetale, simbolice, fermecate etc.
Genurile literare sunt : epic, dramatic, liric.
Instanțele comunicării narative sunt: autorul, personajul, naratorul, cititorul.

nitubianca97: Conotația este partea subiectivă, variabilă în funcție de context, de situația de comunicare, a sensului unei unități lexicale.
Perspectiva narativa denumește raportul dintre vocea narativa și evenimentele descrise.
nitubianca97: Cele două cuvinte (heterodiegetic / homodiegetic) se referă la modul în care este expusă o povestire din punctul de vedere al naratorului.
Dacă acesta face relatarea la persoana I, adică este și personaj în propria narațiune, atunci avem de-a face cu homodiegeză.
Dacă relatarea este făcută la persoana a III-a, iar naratorul nu este și personaj, ne referim la o heterodiegeză.
nitubianca97: Titlul este un element paratextual (care însoțeste textul) format dintr-un cuvânt, o expresie sau un enunț,care denumește textul (dă numele textului).
Schema comunicării: emițător-mesaj-canal de comunicare-receptor
nitubianca97: Stilurile funcționale : beletristic, tehnico-științific, juridic-administrativ, publicistic.
Paronimele sunt cuvinte aproape identice sau foarte asemănătoare că formă, însă diferite ca înțeles, într-o mai mare sau mai mică măsură.
Pleonasmul este o greșeală de exprimare care se produce prin asocierea de cuvinte cu același sens.
Tautologia constă în repetarea unui termen, pentru a se scoate în evidenţă identitatea termenului repetat cu cel dintâi.
nitubianca97: Cacofonia reprezintă asocierea neplăcută de sunete.
Metafora este figura de stil care consta in inlocuirea unui termen cu sens propriu cu unul cu sens figurat, mai expresiv, cei doi termeni avand insusiri comune.
nitubianca97: Hiperbola este figura de stil care consta in exagerarea dimensiunilor unui obiect, ale unei fiinte sau ale unui fenomen, cu scopul obtinerii unui efect expresiv.
Personificarea este figura de stil care consta in atribuirea de trasaturi specifice fiintelor vii obiectelor, fenomenelor, sau in atribuirea de trasaturi specific umane animalelor, pasarilor, insectelor etc.
nitubianca97: Enumeratia este figura de stil care consta in insiruirea mai multor termeni, cel putin doi.
Comparatia este figura de stil care consta in evidentierea trasaturilor a doi termeni, in scop expresiv.
Epitetul este figura de stil care consta in evidentierea insusirilor deosebite ale obiectelor, fiintelor sau fenomenelor in stare de a emotiona pe cititor.
nitubianca97: Repetitia este figura de stil care consta in repetarea unor cuvinte sau constructii pentru a se obtine un efect expresiv.
Oximoronul este o figură de stil de nivel sintactic care constă în evocarea în aceeași sintagmă a unor însușiri contradictorii, cu efecte surprinzătoare.
nitubianca97: Imaginea artistică este o expresie a imaginației creatoare a scriitorului. Aceasta beneficiază de o deosebită valoare estetică, fiind în același timp o expunere a realității înconjurătoare, redată prin intermediul simțurilor. În literatură, ea se manifestă
la nivel artistic prin cuvinte. Pot fi: imagini vizuale, imagini auditive, imagini olfactive, imagini motorii, imagini tactile, imagini sinestezice.
nitubianca97: SPER CA TE-AM AJUTAT, vreau coroana te rog.
Alte întrebări interesante