Limba română, întrebare adresată de benkospeedy70, 8 ani în urmă

Va rog frumos ma puteti ajuta cu ex

Agrumenteaza ca textul Nebun de alb de Adrian Paunescu apartine genului liric

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de awinchester27
1

Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare scrise în versuri în care eul creator își exprimă în mod nemijlocit trăiri sufletești, atitudini și idei, printr-un limbaj artistic sugestiv, care ia forma descrierii și monologului.

Textul ,,Nebun de alb” de Adrian Păunescu întrunește pe deplin calitățile genului liric: muzicalitatea versurilor este asigurată de elementele de prozodie; apare prezența eului liric care este dată de mărcile lexico-gramaticale.

Un prin argument îl reprezintă muzicalitatea versurilor care este asigurată de elementele de prozodie. Poezia ,,Nebun de alb” este structurată pe 5 catrene cu rimă încrucișată, ritm iambic și măsura versurilor de 11 silabe.

Al doilea argument constă în existența eului liric dată de mărcile lexico-gramaticale care concentrează discursul liric asupra dimensiunii interioare a ființei reprezentate de eul poetic. Autorul folosește mărci lexico-gramaticale (pronume și verbe la persoana I și a II-a) precum: ,,sunt”; ,,m-aș jelui”; ,,mi-e dor”; ,,tine”; ,,nu deveneai”; ,,te lucram”; ,,al tău”.

În concluzie, prin caracteristicile prezentate mai sus, este cert că textul ,,Nebun de alb” scris de Adrian Păunescu aparține genului liric.

Răspuns de feliciatoderic
0

Explicație:genul liric cuprinde opere literare în care autorul își exprimă în mod direct gândurile ideile și sentimentele cu ajutorul eului liric. Înopinia mea opera literară,, nebun de alb " de Adrian Păunescu aparține genului liric deoarece are toate trăsăturile acestuia :exprimare directă a sentimentelor prezența limbajului artistic (figuri de stil și imagini artistice) structura textului în versuri grupate pe strofe și nu ultimul rând prezența elementelor de prozodie. În primul rând poetul își exprimă direct sentimentele față de persoana iubită, poetul își imaginează întâlnire cu persoana iubită visând sa la iubirea ideală. prezența eului liric este sugerată de pronumele posesiv,, mie,, din versul,, Tot ce-i al tău Mi-se cuvine mie,, dar și de versul,, M-aș jeluiîn fel de fel de jalbe/Mi-e dor de tine și îți caut chipul,, care sugerează sentimentul de dor al autorului față de persoana iubită. De-asemenea verbul,, am trezit-o,, sugerează împlinirea sufletească a eului liric în cazul în care visul său ar deveni în realitate. Pe-de-altă parte penultima strofă sugerează imposibilitatea împliniri visului său, aspect evidențiat de virgulele care apar brusc:,, De te făceam din carnea mea, iubito, nu deveneai".În al doilea rând muzicalitatea textului este dată de rima încrucișată, măsura de 8 slabe și ritmul trohaic, toate acestea sporind valoarea artistică a limbajului. În concluzie, ținând cont de toate aspectele menționate mai sus se poate afirma ca opera literară,, Nebun de alb "de Adrian Păunescu aparține genului liric.

Alte întrebări interesante