Limba română, întrebare adresată de andreifilip, 9 ani în urmă

Va rog frumos rezumatul la Baltagul, dar nu dupa net.

Multumesc!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de denyd97
6
Pentru inceput, trebuie sa stii ca Baltagul apartine ca specie literara, romanului. In filele cartii lui Sadoveanu se povesteste soarta unei familii traditionale, care traieste in Magura Tarcaului, un sat micut in care familia Lipan, alcauita din Nechifor, sotia lui si cei doi copii rezultati, isi duce existenta. 
Barbatul familiei pleaca la Dorna pentru a cumpara oi. Dupa ce trec cateva zile, Vitoria, sotia lui, este stapanita de un sentiment de panica intrucat cresterea celor doi copii este destul de complicata fara el, iar mai apoi intervine si intretinerea gospodariei. Agitatia se accentueaza in momentul in care presimtirile femeii sunt sustinute de niste vise negre care prevestesc moartea sotului ei de care isi aminteste cu drag ca fiind un om cu inima mare, viori si vesel. Prin urmare, pleaca in cautarea sotului, avandu-l alaturi pe Gheorghita, baiatul lor care stie si putina carte astfel incat o poate ajuta sa citeasca si sa afle mersul trenurilor. 
Dupa ce anunta autoritatile de la Piatra-Neamt, o duce pe Minodora la o manastire pentru a fi in siguranta si se aventureaza pe drumul pe care crede ca l-a urmat si sotul ei. Isi ascunde nelistinstea si face fata destul de bine presiunii care apasa pe ea, astfel, mergand prin diverse sate, afla cate ceva de pe la fiecare casa, precum faptul ca Nechifor fusese insotit de alti doi ciobani, insa in localitatea Sabasa nu mai ajunsese.
Femeia face mai multe drumuri de la Saha la Sabasa si il gaseste astfel pe Lupu, cainele lor, care o conduce spre trupul neinsufletit al sotului ei. Ea pune la punct inmormantarea iar la praznicul de pomenire ii invita si pe cei doi presupusi ucigasi. Vitoria incepe sa povesteasca despre drumul lui Nechifor ca si cum cei doi nu ar fi fost de fata si astfel sunt demascati, iar Cutui este agresat si Bogza ucis.
Desi sufera cumplit, ea nu se lasa daramata de durerea sufleteasca care o incearca si vrea sa o aduca si pe Minodora la mormantul tatalui ei, fiind constienta ca in calitate de cap al familiei trebuie sa dobandeasca un caracter puternic. 

Sper ca te-am ajutat :D 


Alte întrebări interesante