Istorie, întrebare adresată de vlad1234566, 8 ani în urmă

va rog frumos sa mă ajutati

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Amy952
235
Civilizația greacă a luat naștere în peninsula BALCANICĂ. Relieful de aici este predominant MUNTOS. Accesul la mare i-a determinat pe greci sa se ocupe cu COMERȚUL. Grecii se ocupau și cu agricultura. Cultivau MĂSLINI, vita de vie și cereale. Între meșteșuguri, un rol important îl avea olăritul. Grecii își decorau vesele cu motive florale, geometrice, cu scene din viața cotidiană, sau din MITOLOGIE. Forma de organizare a grecilor a fost POLISUL, care era un oraș stat independent economic și politic. In cadrul orașelor grecești, cele mai importante vreau zonele sacre, numite ACROPOLE, și piata publică numita AGORA.



Dintre cetățile grecești, cele mai importante erau Sparta și Atena. Sparta avea o foarte buna organizare MILITARA. Cetățenii Sparteina se ocupau doar cu RĂZBOIUL, lăsând pe seama HILOȚILOR și PERIECILOR agricultura și meșteșugurile. Educatia copiilor spartani se baza pe ANTRENAMENTE militare.
In Atena, după mai multe reorganizari, s-a instaurat un regim politic DEMOCRATIC. Cel mai important lider al Atenei a fost PERICLE, prim strateg al cetății in sec 5. Atenienii iubieau arta, TEARRUL și oratoria. Copiii atenieni erau educați în ȘCOLI, unde erau învățați să scrie, sa citească, sa recite versuri și să socotească. Cele mai importante războaie ale grecilor au fost cele cu perșii (războaie MEDICE), și războiul peloponesiac. In războaiele cu perșii, grecii au reușit să învingă deoarece au fost UNIȚI. Cele mai importante bătălii au fost la MARATON, Termopile, Salamina, Plateea.


Războiul peloponesiac a avut loc între Sparta și Atena, fiecare având aliați in rândul cetăților grecești. Câștigătoare a fost SPARTA, insa întreaga lume greaca a ieșit slăbită din acest conflict.
Că urmare, cetățile grecești au intrat sub dominația MACEDONIENILOR conduși de Filip al 2-lea. Fiul său, Alexandru Macedon a fist un conducător excepțional.


El a cucerit Imperiul PERSAN și Egiptul, formând la rândul său un imperiu. Între culturile greaca, persoana și egipteană s-a realizat o sinteză, rezultând o cultură noua, numita ELENISTICĂ. Cultura greacă și-a pus amprenta asupra civilizației universale, fiind cea mai strălucitoare dintre civilizațiile antice.
In arhitectura greaca s-au manifestat 3 stiluri:doric, IONIC, corintic.Grwcii6 au fost creatorii FILOSOFIEI, și ai multora dintre științele de astăzi. Primul istoric a fost grecul HERODOT. Tot grecii au inițiat jocurile Olimpice închinate lui ZEUS.

**Textul din centru nu l-am putut descifra, nu este clar, insa, poți tu completa cele 2 cuvinte care au mai rămas.
Alte întrebări interesante