Biologie, întrebare adresată de crinabot75, 8 ani în urmă

Vă rog frumos un rezumat despre Mutație Genetice Plss îmi trebuie până mâine!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de fnaf4460
2

Răspuns:

Clasificarea mutațiilor

Există mai multe criterii de clasificare, în funcție de anumiți factori:

1. În funcție de cantitatea de material genetic afectat există mutații genomice (afectează întregul genom uman), mutații cromozomiale (afectează unul sau mai mulți cromozomi din complementul cromozomial uman) și mutații genice (afectează una sau mai multe gene ale genomului).

2. În funcție de modul în care mutația se manifestă în cazul eredității: mutații dominante, mutații recesive, mutații codominante. O altă clasificare din cadrul aceleiași categorii ar fi: mutații letale - sunt homozigote determinând apariția unor indivizi incapabili să supraviețuiască și mutații semiletale - tot în stare homozigotă dar sunt mai puțin periculoase, un procent dintre indivizii afectați supraviețuiește.

3. După localizarea pe cromozomi sunt mutații autozomale, localizate pe autozomi și mutații heterozomale, plasate pe heterozomi, cromozomi sexuali sau gonozomi.

4. După efectul pe care îl produc sunt mutații: dăunătoare, neutre sau folositoare.

5. După modul de apariție: mutații naturale sau spontane și mutații artificiale, provocate de om (mai precis de factorii antropici care sunt toxine și elemente dăunătoare care apar cel mai frecvent în urma activităților industriale).

6. După tipul de celule în care apar: gametice - sunt mutații ereditare ce vor fi observate la descendenți, nu neapărat la descendenții următoarei generații, pot sări una sau două generații sau mutații somatice - ele pot fi izolate și reproduse ca linii sau clone mutante la organismele care se înmulțesc vegetativ.

Alte întrebări interesante