va rog imi puteți explica și mie cazul acuzativ, complementul direct și complementul prepozitional?????
Răspunsuri la întrebare
Explicație:
Întrebări pentru cazul acuzativ
CAZUL ACUZATIV:
ce? pe cine? pe ce? cu cine? cu ce? la cine? la ce? despre cine? despre ce? lângă cine? lângă ce? de la cine? de la ce? unde? de unde? până unde? când? cum? care? ce fel de? SUNT PRECEDATE DE PREPOZITII
Complementul direct arată obiectul asupra căruia se exercită direct acțiunea exprimată de cuvântul determinat. Determină un verb, o interjecție sau o locuțiune verbală.
Complementul direct răspunde la întrebările:pe cine? ce?
L-am cunoscut pe fratele lui Vasile. (pe cine am cunoscut? – pe el, -l)
Citesc cartea cumpărată online. (ce citesc? – cartea)
Uite-l pe Mihai! (pe cine? – pe Mihai, -l)
A luat peste picior un profesor și a fost pedepsit. (pe cine a luat peste picior? – un profesor)
Complementul (obiectul) prepoziţional, în forma sa prototipică, este un component actanţial al grupului verbal, având o semantică bogată.
La nivelul propoziţiei, se exprimă printr-un grup prepoziţional în componenţa căruia intră fie un nominal în cazul cerut de prepoziţie (Mă gândesc la Ion / la doi dintre prietenii mei.), fie o formă verbală nepersonală cu dublă natură – verbală şi nominală – (S-a săturat de mers pe jos.).
La nivelul frazei, se realizează fie printr-un grup prepoziţional în componenţa căruia intră o propoziţie relativă fără antecedent (Apelez la cine se pricepe.), fie printr-o propoziţie relativă fără antecedent (Mă gândesc ce să fac.), fie printr-o propoziţie conjuncţională (Mă tem că voi întârzia.).